Home Blog

Breng vandaag of morgen uw snoeiafval naar het paasvuur!

0

Vanaf vandaag kan snoeihout gebracht worden naar het paasvuur aan de Herenweg Noord. We roepen u op om alleen snoeihout naar het paasvuurterrein te brengen en samen een geweldig vuur te creëren. Geschilderd hout en stobben zijn niet toegestaan.

Vanaf vandaag, 29 maart, tot morgen, 30 maart, tussen 9.00 uur en 16.00 uur, staan we klaar om uw bijdrage te ontvangen.

Laten we deze traditie voortzetten en er samen een onvergetelijke paasviering van maken! Kom langs, breng uw snoeiafval en laten we samen het vuur van gemeenschap en samenzijn aanwakkeren. Ook is er een melkbus aanwezig voor een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken.

📅 Data en tijden:

  • Vandaag, 29 maart: 9.00 uur – 16.00 uur
  • Morgen, 30 maart: 9.00 uur – 16.00 uur

🔥 Programma voor de Paasdagen:

  • Eerste Paasdag: Het Paasvuur wordt om 19:30 uur ontstoken door de leerlingen van groep 8 van de basisschool.
  • Tweede Paasdag: Het eierenzoeken begint om 11:00 uur, vertrek vanaf het ijsbaanhokje.

Nederland Deed

0

Onze toekomstige Koning en Koningin kregen in 2002 als huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk een fonds cadeau, het Oranje Fons. Beetje wonderlijk cadeautje, niet om boven je bed te hangen, maar dat was de gouden koets ook niet. Het Oranje Fonds heeft tot doel kansrijke instanties te ondersteunen met donaties en giften, waaronder een deel van de inleg van de Nationale Postcode Loterij en De Lotto. Als lootjeskoper betaal je dus indirect mee aan deze Koninklijke Sigaar. In dat fonds huist ook NL-Doet. Ze houdt zich bezig met het aanzwengelen van allerlei initiatieven voor het algemeen nut. Ons dorpshuis is een van de deelnemers. Gisteren waren er in het kader van NL-Doet een kleine 20 mensen bezig allerlei karweitjes te verrichten. Een gezellige club. Tegen de middag was het mooi geweest. Zouden de werkzaamheden zonder het initiatief van NL-Doet niet gebeuren, dan zou de boel op zeker moment misschien vastlopen en/of verslonteren, want het dorpshuis is voor een heel groot deel aangewezen op de steun van vrijwilligers en initiatieven als NL-Doet zijn goud waard. En alles dankzij gemotiveerde, onbetaalde krachten. Mensen die zich belangeloos inzetten voor de gemeenschap. Hulde!!Eén van de regels van het Oranje Fonds is dat politiek en religie geen criteria mogen zijn van hun steun. Het geeft aan dat het voor iedereen beschikbaar moet zijn. In het Journaal dook onze oude Koningin (nu Prinses) op tussen de bloempotten in een kas. Ze had haar rubberen laarzen er weer voor uit de kast gehaald. ’t Is Nederland op z’n leukst: liefelijk en vredig. Maar ik kreeg ook een beetje het gevoel alsof er twee Nederlanden bestaan: een makkelijke en een moeilijke.

Aan de date van Geert Wildert komt bijvoorbeeld geen eind. De eerste huwelijksmakelaar strandde al voor er een knuffel in zicht kwam en de tweede leverde van de week een nogal armetierig program af. Oude wijn in nieuwe zakken. Er was veel gemokt en zelfs gehuild, maar de heilige vonk bleef uit! De vraag is dan ook of dit een lijflijk (lees: houdbaar) huwelijk wordt of eentje met de zwierezwaai van een afgedragen handschoen. Ik vrees het laatste. Nederland is mede door deze zwalkerigheid een land van zeurzakkers geworden. Niemand weet waar het naar toe gaat en dat terwijl er in het Oosten en in het Westen van ons kikkerlandje grote rampen gaande zijn en op termijn dreigen. Ik hou mijn hart vast als dat uit de klauwen gaat lopen.

Toch een beetje aardig afronden. Op de eindstreep van de winter, terwijl we de warmste 14de maart ever achter de knopen hebben, was gisteren ook de start van de Boekenweek. Een feestje voor lezers. Bij besteding van 15euro aan boeken het gratis   boekenweekgeschenkboekje, dit jaar geschreven door het gezin Chabot. Vader Bart + zijn vier zonen en moeder als verbindende factor. Een vrolijk gezelschap, het dient gezegd. Het heeft te maken met het thema ‘Bij ons in de familie’. Een mooi gegeven in deze onrustige tijden. Of er per saldo méér door wordt gelezen, is zeer de vraag. Met het enorme aanbod aan titels zou je zeggen van wel, maar de oplagen spreken dit tegen. Neemt niet weg dat lezen een hele plezierige tijdsbesteding is. Ter lering, ter verpozing en/of ter vermaak …. Hoe dan ook. Ik wens u veel leesplezier, een heel goed Pasen en start van het voorjaar!

Willem.

Crescendo speelt “Nood breekt wet”, hilarische taferelen in het advocatenkantoor van vader en zoon Rotteveel.

0

Op zaterdagavond 23 en zondagmiddag 24 maart speelt toneelvereniging Crescendo onder regie van Roel Menke de door Siebe van der Berg geschreven avondvullende komedie  “Nood breekt wet”  in AMOI.

In een rustig advocatenkantoor, gerund door vader Hendrik en zoon Rogier Rotteveel, staat Hendrik op de drempel van zijn 30-jarig jubileum. Terwijl klanten vertrouwen op de expertise van de Rotteveels, worden ze geconfronteerd met uitdagingen die de grens tussen recht en onrecht doen vervagen.

Te midden van alle chaos, lacht het publiek zich een weg door deze komische voorstelling vol verrassingen en hilarische wendingen.

De voorstelling op zaterdag 23 maart begint om 20.00 uur en op zondagmiddag 24 maart om 14.00 uur.

Een toegangskaartje kost 6 euro en is te koop aan de deur. Tickets zijn ook te reserveren via de mail crescendogieterveen@gmail.com of telefonisch bij Jacob Haandrikman: 06-10409222.

De Boekenkast

0

Wij hadden het tijdens onze wekelijkse bijeenkomst als vrijwillige beheerders en in het bijzijn van enige vaste boekenleners van De Boekenkast, over hoe het nu verder moet met ons kabinet. Een gespreksonderwerp dat als een running gag maar niet wil wijken. Na Ronald Plasterk mag nu zekere Kim Putters de kar uit het slop trekken. Dat zal nog niet meevallen. Uiteindelijk zal het duo Wilders/Van der Plas  (Yesilgöz zal tegen Pasen gedoogeieren voor haar geld kiezen) de hulp inroepen van het orakel uit Zuidbroek: Johan Remkes. Tegen een Jan Stavast van dit kaliber zal zelfs Wilders inbinden. Hij móet wel. Anders worden het nieuwe verkiezingen en dat schijnt niemand te willen.

Elke donderdagmiddag brengen wij de boekenplanken in het dorpshuis op orde. We selecteren wat binnengebracht wordt en voegen toe waarvan wij denken dat er lezers voor zijn. Dat laatste is een heikel punt. Was een bibliotheek nog niet eens zolang geleden hét kenniscentrum voor al wat wij wilden weten, nu is dat ons mobieltje. Eén druk op de toets en je weet alles over het gevraagde onderwerp. Nou ja alles – veel. Ik heb ooit voorspeld dat de toekomstige lezer middels een pilletje een compleet boek tot zich nemen kan. Science fiction? Mogelijk. Moderne wetenschappers zeggen dat op den duur een computer onze gedachten uit zal kunnen lezen en dus ja, de farmaceutische industrie zal niet achter blijven. Loop je op straat en vertelt jouw mobieltje precies wat iemand over jou denkt. Weg recht op geheimhouding en identiteitsveiligheid. En het eind van het goedbedoelde leugentje om bestwil. Zo ver is de wetenschap (gelukkig!) nog niet en mijn idee van het pilletje is niet veel meer dan een droombeeld. Maar dat was vliegen ooit ook. En lezen van een schermpje ….

Over onze Boekenkast: iedereen kan hier gratis boeken uit lenen. Terugbrengen is wel de regel, of zoals dat netjes heet: plicht. We schaffen zo nu en dan ook nieuwe boeken aan. De reeks De zeven zussen is een voorbeeld. De boekenkasten zijn opgedeeld in verschillende genres, zoals streekromans, romantiek en thrillers. Vooral die laatste worden goed gelezen. En dan zijn er nog de literaire boeken. Komende maand zal in verband met de Boekenweek door de media veel aandacht aan dit genre worden besteed. Het gezin Chabot (vader Bart + zijn drie zonen) verzorgen het boekenweekgeschenk en zullen het land intrekken voor meet&greets en lezingen. Daarnaast zijn er boeken over bijvoorbeeld De Tweede Wereldoorlog, wetenschap en het menselijk reilen en zeilen. Er is keus te over! Dus, verlegen om een lezertje …? kom gerust langs. Ook kunt u boeken uit het kastje dat bij de ingang van het dorpshuis staat halen. Die hoeft u niet terug te brengen. U kunt er zelf ook boeken in plaatsen. Van Arendsoog tot Zeven zussen, alles is welkom. Tot slot: we zijn elke donderdagmiddag tussen 13.30 uur en 15.30 aanwezig om u van dienst te zijn. Als het dorpshuis open is, kunt u ook boeken komen brengen. Namens het boekenkastclubje wens ik u veel leesplezier!

Willem.

Potgrondactie VV Gieterveen

0

Op zaterdag 2 maart organiseert VV Gieterveen haar jaarlijkse potgrond verkoopactie.Het motto luidt: “Geen gezeik, geen gezeur, wij brengen potgrond tot aan jouw deur.”

Vooraf bestellen is mogelijk tot 1 maart via het onderstaande formulier of het bestelformulier in de streekkrantjes. Betaling kan contant aan de deur of via een betaalverzoek. Dit biedt gemak voor wie niet thuis is op de dag van de actie.

Het motto benadrukt het klantgemak: geen gesjouw met zware zakken, de potgrond wordt tot aan de deur bezorgd. Maar ook wie niet vooraf bestelt, kan meedoen door aankoop aan de deur.

De potgrond is van hoge kwaliteit, ideaal voor tuinen en bloembakken.

Kortom, steun de club en geniet van gemak met de potgrond verkoopactie van VV Gieterveen. Vooraf bestellen kan tot 1 maart, maar ook aankoop aan de deur is mogelijk.

    Over de drempel

    0

    Een nieuwjaar beginnen heb ik altijd lastig gevonden. Als jonge werknemer van Stork te Assen ervaarde ik in 1968 het enorme ongemak elkaar met een bijna verplichte omhelzing plus 1,2 of 3 smakzoenen een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Het was voor veel leeftijdsgenoten de eerste stap naar de volwassen wereld. Je zou deze oeroude gewoonte van enorm belang kunnen noemen en het naast carbid schieten, de Groninger eierbal en de Limburgse vlaai nomineren voor de Werelderfgoedlijst, als #metoo en even later corona geen roet in het eten hadden gegooid. We blijven sinds enige jaren keurig op afstand en eerlijk gezegd bevalt mij dat prima. Duidelijkheid alom! Bij deze wens ik u met een virale handdruk alsnog het allerbeste.

    In onze familie zijn wij het jaar droevig begonnen. Onze broer Harm, bekend als Buddy, zanger van de sixtiesband Buddy and the Shapes, is op 4 januari j.l. ingeslapen. Zijn gezondheid was al jaren tanende. Het is verdrietig, maar wij hebben er vrede mee. Het vreemde gevoel dat we nu niet meer met 7 maar met 6 broers en zussen zijn, moet nog wel indalen. Dat heeft tijd nodig.

    De winter was van korte duur. Dat wil zeggen: tot nu (15 januari, 10.00 uur) toe. Want donkere luchten dreigen en de voorspellingen zwalken alle kanten op. Dat brengt me bijna automatisch bij ons demissionaire kabinet. Dat loopt op een drafje leeg en de nieuw gekozen staatslieden zijn nog niet tot een besluit gekomen hoe de nieuwe regering er uit moet gaan zien. Er is veel onderling gekissebis en gewirwar. Tegen het voorjaar zijn alle zittende staatslieden vertrokken en/of staan ingeschreven bij het UWV. Dit kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan. De wereld om ons heen vraagt om krachtige bestuurders en geen oelewappers die fluitend het zinkend schip verlaten. Over een krachtige bestuurder gesproken: Burgemeester Velema! Hij werd gekozen tot Groninger van het Jaar. Meer dan terecht, maar de reden dat hij is uitverkoren is om te huilen. Het is voor hem vechten tegen de bierkaai om de instroom van asielzoekers in zijn gemeente te beperken en tevens de gemoederen van de bewoners te sussen. Of de spreidingswet er zal komen is ongewis en dan nog is het de vraag of deze mensen gelijkelijk over Nederland zullen worden verdeeld. Geen enkele gemeente zit op hun komst te wachten. Het is diep treurig, maar de realiteit. Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaan de grenzen op een kiertje na dicht en zal de instroom nog slechts bestaan uit inwoners uit EU-landen, met name seizoensarbeiders. Om onze aardbeien te plukken, glasvezelkabels onder de grond te spitten en onze pakketjes te bezorgen. Want ja, dat moet natuurlijk wel gewoon doorgaan. En na gedane arbeid is het goed dumpen. Dat is het schaduweffect van onze rijkdom.

    Gebeurt er ook nog wel iets aardigs in de wereld? O zeker! De zon breekt altijd -’t kan even duren- door de grauwigheid heen. Zoals nu. Tijd voor een wandelingetje. Jas aan, Rossi aan de lijn en over de drempel!  Nou, tot heurens maar weer!

    Willem.

    Eerste oud & nieuw viering Gieterveen groot succes

    0

    31-12-2023 Gieterveen
    Het oude jaar werd op magistrale wijze uitgeluid tijdens een spectaculair oudjaarsfeest. Het ijsbaanhokje, normaal gesproken een bescheiden plek voor schaatsliefhebbers, transformeerde zich tot het kloppende hart van de festiviteiten.

    De kindermiddag bracht een golf van vrolijkheid met zich mee. De kleintjes vermaakten zich uitstekend met traditionele activiteiten als spijkerslaan, waar concentratie en behendigheid werden getest. Het carbid schieten bracht een knallend spektakel, waar giechelende kinderen de luchtige echo van de knallen vol bewondering achtervolgden. Het schminken transformeerde gezichtjes in ware kunstwerken, waardoor het ijsbaanhokje een kleurrijk schouwspel werd.

    Terwijl de zon langzaam achter de horizon verdween, maakte de kindervreugde plaats voor een feestelijk samenzijn voor jong en oud. Het ijsbaanhokje werd gehuld in feestelijke versieringen en de geur van oliebollen en glühwein vulde de lucht. DJ Sebas, en lokale karaoke zanghelden zorgden voor een opzwepende sfeer, en de dansvloer was gevuld met goede geöliede bezoekers die hun beste moves lieten zien.

    Klokslag twaalf uur werden de champagneflessen ontkurkt en vulde het knallende vuurwerk de donkere hemel met kleurrijke lichtexplosies. Onder luid gejuich en applaus werd het nieuwe jaar feestelijk ingeluid.

    Namens de organisatie van dit evenement werd het dorp Gieterveen bedankt voor de geweldige opkomst en de positieve energie. Voor nu de beste wensen en vooral een gezond 2024!

    Oudjaarsviering Gieterveen vertier voor elk en één

    0

    Het is bijna zover: de jaarwisseling staat voor de deur en we kunnen niet wachten om samen met jullie het oude jaar af te sluiten en het nieuwe feestelijk te verwelkomen! Dit jaar belooft eindelijk weer een onvergetelijke oudejaarsdag te worden in Gieterveen, vol gezelligheid en vermaak voor jong en oud.

    We trappen de festiviteiten af met het Gieterveens Kids Kampioenschap Carbidschieten en spijkerslaan op 31 december met mooie prijzen. Een spectaculaire manier om samen te komen en het jaar knallend af te sluiten. De kidsmiddag vindt plaats van 13.30 uur tot 16.00 uur, en het beste nieuws is dat deelname helemaal gratis is! Dus laat de kinderen zich uitleven terwijl jullie genieten van het spektakel om hen heen. Uiteraard is er een hapje en een drankje te verkrijgen (tegen betaling per consumptie). De kinderen kunnen de gehele middag door marshmallows maken.

    Na de gezellige middag gaan we door naar het avondprogramma, dat van start gaat om 19.00 uur met niemand minder dan DJ Sebas. Bereid je voor op een geweldige avond vol muziek, dans en plezier. Het ijsbaanhokje in Gieterveen wordt omgetoverd tot dé feestlocatie van de jaarwisseling, en we hopen jullie allemaal daar te zien.

    Laten we samen het oude jaar in stijl afsluiten en met positieve energie het nieuwe jaar inluiden. Omdat niets zo fijn is als samen zijn met de mensen die je dierbaar zijn.

    Tot ziens op 31 december bij het Gieterveens Kids Kampioenschap carbidschieten en spijkerslaan en de gezellige oudjaarsviering!


     

    Middagprogramma:*

    13.30 OPEN
    13.45 KIDS OPGAVE
    14.00 GK CARBIDSCHIETEN
    15.00 GK SPIJKERSLAAN
    15.45 PRIJSUITREIKING
    16.00 EINDE
    * gehele dag door marshmallows maken

    LET OP! OUDERS/VERZORGERS DIENEN ZELF GEHOORBESCHERMING MEE TE NEMEN EN OP HUN KINDEREN TE LETTEN, BEGELEIDING VANUIT DE ORGANISATIE IS ER ALLEEN OM DE SPELLEN TE BEGELEIDEN.

    Avondprogramma:

    19.00 OPEN
    19.30 DJ SEBASTIEN
    21.30 MUZIEK & KARAOKE
    23.59 AFTELMOMENT
    00.00 KNALLEND HET NIEUWE JAAR IN

     

    De bijdrage voor de avond is een vast bedrag. Dit bedraagt € 25,00. Dit geldt voor de gehele avond. Wanneer je 5 uur lang komt of 1 uur, de bijdrage blijft identiek. Overdag kan er tegen consumptieprijs eten en drinken gekocht worden (alles tegen redelijke prijzen).

    Ook zal er een fooienpot zijn voor de organisatie, denk aan prijzen, carbid, versiering en entertainment. De organisatie denkt dat de € 25,00 niet dekkend is voor het hele programma. Een bijdrage wordt op prijs gesteld. Wanneer er geld overblijft zal dit uiteraard meegaan naar de volgende editie.

    Met feestelijke groeten,

    De Feestcommissie oud & nieuw

    Eindejaarsbericht 2023

    0

    We lopen zo zoetjesaan naar het eind van 2023. De jaaroverzichten verschijnen met een dag in de kranten en de jaarlijkse top 1000, de top 2000 en andere toppen dompelen het land weer in nostalgisch meezwijmelen. Zo gaat het immers al jaren: de Koning mag op de postzegel, maar Queen sluit traditioneel het jaar af. We houden als nuchtere Ollanders nu eenmaal van vastigheid. Dat ons land -en de wereld!- overloopt van misère houden we eventjes onder de pet. De leden van ons demissionaire kabinet gaan net als wij aan de oliebollen en het koudvuur en tegen februari hervat Ronald Plasterk het formeren van Wilders 1. Intussen wordt ons land geregeert door wat ik voor het gemak de ‘Vergaarbak Rutte 5’ zal noemen. Want hoewel Den Haag onlangs officieel afscheid van de zittende dames en heren heeft genomen, zal er in geval van calamiteiten kordaat moeten worden opgetreden en kan men niet wegkomen met smoesjes. Stel dat Koning Flip van België opeens poetinisk gaat denken en bij Roosendaal met musketten en pekbussen de grens oversteekt, dan zul je ogenblikkelijk moeten ingrijpen. Met Rutte 5 zie ik dat eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren. Alle lopende zaken worden gewoon uitgesteld en als je dit maar lang genoeg volhoudt, wordt het vanzelf afstel. Zie: de afhandeling van de aardbevingsschade, de toeslagenaffaire en de spreidingswet van asielzoekers. Langlopende drama’s. Daarenboven is het grootste drama misschien wel het enorme tekort aan woningen. Het begrip daklozen heeft een brede betekenis gekregen nu er steeds meer sprake is van ‘economisch daklozen’. Dat zijn mensen die een baan hebben -vaak niet eens de slechtste!- maar door omstandigheden geen huis hebben en daardoor niet zelden bij kennissen of vrienden aankloppen of uit pure nood weer bij de ouders intrekken. Het is jammer dat nogal makkelijk wordt verwezen naar vluchtelingen, immigranten en statushouders, die feitelijk voor hetzelfde probleem staan. Een bijkomend effect van de woningnood is dat veel jonge mensen niet meer op zichzelf kunnen gaan wonen en geen gezin kunnen stichten. De bevolkingsaanwas komt nu vooral door immigratie. In het komende jaar zal Nederland de 18miljoenste inwoner begroeten. Dat er gezocht wordt naar afname of zelfs totale stop op de ongebreidelde intocht van mensen uit het buitenland is niet vreemd, maar door de veroudering van de autochtone bevolking zullen we toch meer jonge mensen moeten hebben om de kar te trekken. De industrie, de zorg, de infrastuctuur, land- en tuinbouw, post- en pakketbezorging enzovoort, draait voor een groot deel op mensen uit EU-landen en zogeheten nieuwe Nederlanders. We kunnen eenvoudig niet meer zonder hen. Zet men van staatswege deze instroom stil, dan loopt de heleboel vast. Het blijft niettemin een ingewikkeld probleem.

    2024 zou weleens een heftig jaar kunnen worden. Nou ja, Den Haag ligt nu een beetje op z’n gat, dan doen wij dat ook maar. Een kort winterslaapje kan in deze roerige tijden geen kwaad. Hoe het ook zij: ik wens u allen fijne kerstdagen en alvast een gelukkig en vooral gezond 2024!

    Willem.

    Kwartaal update dec. 2023 Dorpsbelangen Gieterveen

    0

    Nieuwsbrief nummer 3 jaargang 2023.

    Onlangs is ons zeer gewaardeerde bestuurslid Rudy komen te overlijden. Rudy heeft zich jarenlang ingezet voor het dorp in verschillende verenigingen. Ongeveer 8 jaar geleden nam Rudy opnieuw plaats in het bestuur van Dorpsbelangen Gieterveen. Wij zijn hem enorm dankbaar voor zijn inzet. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe met dit grote verlies.

    Actualiteiten

    Vanuit het Gebiedsfonds is er  goedkeuring gegeven aan het project ‘Dorpshuis luifel plaatsen’.  De aanvraag is afgelopen jaar ontvangen, goedgekeurd en de luifel is al geplaatst. Dit is een goed voorbeeld van hoe snel een project van idee tot uitvoering gebracht is. Heeft u ook een goed idee voor de buurt/het dorp en zoekt u nog een gedeeltelijke financiering? Nieuwe projecten zijn nog tot en met 31 januari 2024 in te dienen.  Vragen? Schroom niet en stel ze aan ons per mail of spreek een van de bestuursleden aan! We helpen namelijk graag.

    In december vindt een gesprek met wethouder Ivo Berghuis plaats over wat er reilt en zeilt in en om Gieterveen. Er staan diverse onderwerpen op de agenda zoals communicatie, verkeersveiligheid/wegen, openbaar groen en woningbouw. We hopen ook meer duidelijkheid te krijgen over de stand van zaken omtrent nieuwbouw plannen achter het Vonderpad. Daarnaast zullen we de verzakkingen in de wegen tussen Gieten en Gieterveen wederom aan de kaart stellen. In de volgende kwartaal update zullen wij hier een samenvatting geven van dit gesprek.

    Prettige feestdagen!

    Het is u vast niet ontgaan dat de kerstboom weer geplaatst is t.h.v. Broek 28/30 door Dorpsbelangen Gieterveen en Gieterveen.com. Naast deze kerstboom zijn er verspreid door het dorp meerdere bomen geplaatst. Graag horen wij of dit iets is wat het dorp graag ziet of zelfs uitgebreid mag worden.

    Voor het nieuwe jaar staat een Nieuwjaarsborrel met alle verenigingen op de planning. De uitnodigingen hiervoor zijn onderweg. Bent u geen lid van een van onze verenigingen in het dorp? Ook dan bent u van harte welkom om kennis te maken!

    Vragen of suggesties? Neem dan contact met ons op via dorpsbelangengieterveen@gmail.com of went u zich tot een van onze bestuursleden.

     

    Rest ons, het bestuur van Dorpsbelangen Gieterveen, u hele fijne feestdagen en een gezond & gelukkig nieuw jaar te wensen. Wij zien u graag in 2024!

    Kerstbomen geplaatst

    0

    Vandaag zijn op diverse locaties in het dorp kerstbomen neergezet door Dorpsbelangen en Gieterveen.com om de feestdagen nog sfeervoller te maken. Bij alle ingangen van het dorp zijn kleine kerstbomen met verlichting geplaatst.

    Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen toe!

     

    Geef je stem een stem!

    0

    Wat zou mijn leven betekenen zonder kennis van het alfabet en de bekwaamheid van lezen? Een denkbeeldige vraag, waar ik het antwoord niet op weet. Want het is me gelukkig niet overkomen dat ik de Burgemeester-Nijenhuisschool doorlopend, het lezen niet goed machtig werd of er -om wat voor reden ook- de pest aan kreeg. Een kleine 10 procent van de 17.5 miljoen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Een deel hiervan kan het helemaal niet. Alsof dit ineens naar boven is komen drijven, zijn er op de televisie nu twee programma’s die hierop inspelen. Zelfs in deze verkiezingsdagen besteedde het tv-praatprogramma Op1 er onlangs uitgebreid aandacht aan. Goeie zaak, vind ik. Want lezen en schrijven is enorm belangrijk. Het elkaar kunnen begrijpen in eenvoudige taal is in deze flitsende wereld erg noodzakelijk. Mensen die om wat voor reden ook het lezen en het schrijven niet machtig zijn, moeten zich op hele slimme wijze door de wirwar van borden en teksten in de supermarkt en andere winkels heen worstelen. De aanbiedingen gaan mogelijk voor een deel aan hun neus voorbij en brieven van de belasting of andere officiele instellingen verdwijnen onderin de la. Daardoor kunnen ze bepaalde voordelen en tegoeden mislopen. De gemeente Assen hield enige jaren geleden nog duizenden euro’s over, omdat ‘mensen die er recht op hebben het niet ophaalden’, zei zo’n gemeentelijke wijsneus. Maar juist in die groep was de leeskunde erg beperkt en dus wisten zij het gewoon niet. Dat is niet de schuld van deze rechthebbenden, maar van de ambtenaren, wiens taalgebruik voor deze mensen onbegrijpelijk was. Het doorgaans gebruikte woord voor deze mensen is laaggeletterden. Ik vind dit een neerbuigend woord. Alsof aan de overkant van het taalkennisspectrum de hooggeletterden staan. Ik wil daar liever niet in geloven. Uiteindelijk gaat het om het dagelijkse gebruik van het lezen en -iets minder belangrijk- van het schrijven. Op een van de vragen in Op1 hoe de lees- en schrijfbeperkten in dat televisieprogramma gaan stemmen, was het algemene antwoord dat ze dat nog nooit hadden gedaan. Zo’n één op de tien stemgerechtigen laat zijn/haar stem dus vanwege deze beperking lopen! Tenzij ze het middels een volmacht zouden laten doen of de hulp inroepen van een van de stembureaumedewerkers. Maar óf ze van het bestaan hiervan weten is maar de vraag, want in de partijspotjes wordt weinig tot geen aandacht besteed aan deze vergeten groep. Hun reactie ‘ach, dat stemmen heeft toch geen enkele zin’ maakt het des te treuriger. Maar ik begrijp het wel. Als ik mijn politieke voorkeur geheim zou willen houden, zou ik het potlood ook niet door een ander willen laten besturen. En zo gaan er dus heel veel stemmen nodeloos verloren. Op de vraag wat mij al dat gelees en geschrijf heeft opgeleverd kan ik moeilijk een goed antwoord geven. Het is vooral tamelijk bewegingloos leven en dat is afgaande op de huidige trend, dat zegt dat zitten het nieuwe roken is, héél ongezond. Nou ja, doe het dan maar met mate!
    Tot slot wil ik u nog wijzen op het boekenkastje bij het dorpshuis. Daarin kunt u te allen tijde boeken plaatsen. Terugplaatsen mag, hoeft niet. U kunt er ook boeken in kwijt. En omdat u op 22 november in het dorpshuis uw stem mag uitbrengen, kunt u het kastje niet missen!

    Willem.

    Ontdek de Magie van de NPO Radio 2 TOP 2000 Quiz op 16 december 2023 in Amoi Gieterveen!

    0

    Ben jij een echte muziekliefhebber? Heb je een scherp gehoor en een brede kennis van muziekgeschiedenis? Dan is de NPO Radio 2 TOP 2000 Quiz op 16 december 2023 in Amoi Gieterveen dé perfecte uitdaging voor jou! Dit evenement belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor alle liefhebbers van muziek, gezelligheid en competitie.

    GEEF JE NU OP

    Wat kun je verwachten?
    De NPO Radio 2 TOP 2000 Quiz is een unieke gelegenheid om je kennis van muziek op de proef te stellen. Samen met gelijkgestemde muziekliefhebbers zul je deelnemen aan een quiz die draait om de legendarische hits van de TOP 2000. Van tijdloze klassiekers tot moderne meesterwerken, geen genre blijft onbesproken. De vragen zijn zorgvuldig samengesteld en zullen zowel de doorgewinterde muziekfanaat als de casual luisteraar uitdagen.
    De avond begint om 20.00 uur en zal rond 23:30 eindigen. 

    Locatie: Amoi Gieterveen
    In ÁMOI zetten wij een unieke TOP 2000 sfeer neer met een avond vol muziekplezier. Waan je volop in de TOP 200 samen met andere muziekliefhebbers en geniet van een gezellige en sfeervolle quiz.

    Hoe kun je deelnemen?

    Opgave kan per individu of per team van minimaal 2 personen en maximaal 5. Aanmelden voor de NPO Radio 2 TOP 2000 Quiz is eenvoudig! Vul het inschrijfformulier in op via:

    https://forms.gle/ad7yAdV1mFVYrmay8 

    en verzeker jezelf van een plekje in dit muzikale festijn. Wees er snel bij, want de beschikbare plaatsen zijn beperkt! De kosten voor het evenement zijn € 7,50 per persoon hiervoor krijg je een te gekke quiz en warme en koude hapjes.

    Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!
    Naast eeuwige roem en het recht om jezelf een ware muziekkenner te noemen, maak je ook kans op geweldige prijzen! De beloningen voor de winnaars van de NPO Radio 2 TOP 2000 Quiz zijn de kers op de taart.

    Mis dit niet! Sluit je aan bij ons op 16 december 2023 in ÁMOI Gieterveen en beleef een avond vol muzikale hoogtepunten en gezelligheid. Aarzel niet en schrijf je nu in.

    GEEF JE NU OP

    Tobtobermaand

    0

    Soms weet ik van narigheid niet waar ik het over moet hebben. De krant en de televisie grossieren in ellende, de regen klettert tegen de glazen en het tegenoverliggende land zal in de nabije toekomst -liet ik mij vertellen- bebouwd worden met tulpen of iets in die richting. Mooi natuurlijk, al die kleuren, maar vanwege het te gebruiken gif niet meteen iets om vrolijk van te worden. Daarover tobde ik terwijl ik de thee had opgeschonken en als gewoonlijk het labeltje van het builtje las. ‘Waar heb jij van de week erg om moeten lachen?’ stond erop. Het was geen tijd om te lachen. Geen harde lach, geen slappe lach … niets. Maar in gedachten ging ik even terug en stuitte op de film Dr. Strangelove or: How I learned to Stop Worrying and Love the Bomb uit 1964, waarin Peter Sellers drie rollen speelt, onlangs bij ONS uitgezonden. Het is een dwaze film die op groteske wijze de draad steekt met de politiek en de machthebbers en vooral de angst voor de atoombom. Er valt veel in te lachen, omdat het zo vreselijk over de top is. De alledaagse realiteit is natuurlijk totaal anders. Er wás in die jaren en niet ten onrechte, een enorme angst voor de atoombom. Nog geen week na het zien van die film werd ik wakker geschud door het nieuws over een explosie van woede en haat in het Midden-Oosten. De realiteit heeft niets te maken met de verzinsels van filmmakers en ontwikkelaars van games. Daarin kun je het zo bont maken als je wilt. Je weet namelijk dat na de opnamen van de zoveelste James Bond de slachtoffers in kwestie gewoon weer op staan en naar huis rijden. Ik was verdoofd bij de eerste berichten over een slachting op een muziekfestival. Hoe vaak ben ik in het verleden niet zelf op grote festivals geweeest? Niet op technofestivals, maar toch … Ik voelde me bijna bezoeker. Dit kwam eventjes heel dichbij. En alles wat er daarna en terwijl ik dit schrijf gebeurt. Het Is Een Groot Drama! Bij andere oorlogen had ik nog wel een mening over de vijand, maar dat ontgaat mij nu in de wirwar van berichten en vooral door de gewelddadige voorgeschiedenis van deze oorlog. Het is terreur tegen terreur en daardoor is kiezen -áls dat al moet!- zo’n moeilijke optie. Het is geen zwart/wit zoals vroeger in de Arendsoog-boeken of bij de Klinkhamertjes in De Kameleon en weer later bij het lezen van boeken over De Tweede Wereldoorlog. Wás het maar zo makkelijk! En het ergste is dat de mensen die er niets mee te maken hebben het slachtoffer zijn. Dat is van alle tijden, ik weet het, maar nooit goed te keuren. Kortom, het blijft tobben boven de theepot.

    Omdat ik met dat ene theebuiltje geen genoegen kon nemen, nam ik een tweede. Er stond op: ‘Wat vind je het leukst om te doen?’ In het licht van de ellende in de wereld zijn wij hier zó bevoorrecht dat ik niets kan bedenken dat ik nu niet leuk zou vinden. Vorige week bezocht ik twee keer de voorstelling Herinnerns an Gaiterveen, waar ik een bescheiden bijdrage aan mocht leveren. Iedereen heeft er enorm van genoten! Zoiets geeft de mens weer moed! Kom, ik denk dat ik maar even een rondje ga lopen en in het boekenkastje bij het dorpshuis ga kijken of er nog iets leuks te scoren valt. Het weer neugt ertou!! Ik wens u fijne nazomerdagen!                    Willem

    Data en tijden ophalen oud papier 2023/2024

    0

    Samenwerkingsschool Oostermoer verzorgt het ophalen van het oud papier in het dorp. Dat doen we 1 keer per 5 weken. In het onderstaande rooster kunt u lezen wanneer we langskomen en vanaf wanneer het papier bij de straat moet staan. Van het geld dat het oplevert worden leuke dingen gekocht of gedaan voor/met de leerlingen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

    Zaterdag 14 oktober 2023 om 13.30 uur

    Zaterdag 18 november 2023 om 13.30 uur

    Zaterdag 16 december 2023 om 13.30 uur

    Zaterdag 27 januari 2024 om 13.30 uur

    Zaterdag 9 maart 2024 om 13.30 uur

    Woensdag 17 april 2024 om 18.30 uur

    Woensdag 29 mei 2024 om 18.30 uur

    Woensdag 10 juli 2024 om 18.30 uur

    Woensdag 4 september 2024 om 18.30 uur

     

    Met Vriendelijke groet,
    Leerlingen, ouders en team
    SWS Oostermoer

    Werkzaamheden Herenweg Noord: Aanleg graskeien tussen Tjassenswijk/Veenakkers en Broek

    1

    De gemeente Aa en Hunze kondigt aan dat binnenkort belangrijke werkzaamheden zullen plaatsvinden langs de Herenweg Noord, met name tussen de Tjassenswijk/Veenakkers en Broek. Deze werkzaamheden, die zullen worden uitgevoerd door Fuhler Wegenbouw BV uit Emmen namens de gemeente, vinden plaats van donderdag 12 oktober tot en met vrijdag 17 november 2023, of zo lang als nodig is.

    Gedurende deze periode zal de Herenweg worden afgesloten voor verkeer. Voor doorgaand verkeer worden omleidingsroutes via Broek en Veenakkers duidelijk aangegeven.

    Aanwonenden van Tjassenswijk kunnen een persoonlijk bericht verwachten met meer informatie over de werkzaamheden.

    Mocht u vragen hebben met betrekking tot deze aankondiging, dan kunt u contact opnemen met Theo Kroeze van het team Ruimtelijk Beheer.

    Wij danken u bij voorbaat voor uw begrip en medewerking tijdens deze verbeteringen aan de Herenweg Noord.

    Gieterveen bereidt zich voor op groots afscheid van pakketbezorger Harm

    1

    In het vredige Gieterveen, waar de dagen traag voortkabbelen en iedereen elkaar kent, heeft Harm van de PPT zijn stempel gedrukt als de meest geliefde pakketbezorger aller tijden. Harm, wiens vriendelijkheid en vermogen om elke bewoner bij naam te kennen legendes hebben geïnspireerd, staat op het punt om een nieuwe wijk te bedienen.

    Vrijdag aanstaande is zijn laatste dag in Gieterveen, en dorpsbewoners zijn vastbesloten om hem niet in stilte te laten vertrekken. Ze hebben grootse plannen om hem uit te zwaaien en hem een welverdiend afscheidscadeau te geven.

    Harm is meer dan alleen een pakketbezorger; hij is een vriend voor velen in Gieterveen. Of je nu een oude inwoner bent die de buurt al decennia bewoont of een nieuwkomer die net zijn intrek heeft genomen, Harm verwelkomt iedereen met dezelfde stralende glimlach en een begroeting bij naam. Hij heeft niet alleen pakketten bezorgd, maar ook de harten van de mensen veroverd.

    Op vrijdag om 12:00 uur wordt iedereen in Gieterveen uitgenodigd om samen te komen in de speeltuin aan het Vonderpad. Hier willen we Harm uitzwaaien en hem bedanken voor zijn onvermoeibare inzet. Dit is onze kans om onze dankbaarheid te tonen voor al die keren dat Harm ons pakketten bracht (of in de container verstopte) en ons hart verwarmde met zijn vriendelijkheid.

    En Harm, als je dit artikel leest (en we hopen dat je dat doet), onthoud dan dat je niet onopgemerkt kunt vertrekken! Ook jij wordt vrijdag om 12:00 uur in de speeltuin verwacht. We beloven je een afscheid dat even uniek en levendig zal zijn als jijzelf!

    Algemene dorpsinformatie

    0

    De zomer loopt ten einde. Niet dat we er tot op heden veel van merken, want door de opwarming van Moeder Aarde -of we dat willen geloven of niet, daarin staat iedereen vrij- is het bovengemiddeld warm voor september. Dat is de tijd dat allerlei activiteiten weer aanvangen. Ik beperk mij even tot het dorpshuis, want daar ligt mijn bescheiden aandeel als het gaat om vrijwilligerswerk. Mirjam Hoen en ik verzorgen er namelijk ‘De Boekenkast’. Iedereen mag gratis boeken uit de kast meenemen, thuis lezen en terugbrengen. Daarnaast kan iedereen boeken afstaan aan de boekenkast. Liever geen informatieboeken of halve encyclopedieën. Met boeken bedoelen we dus: streekromans, misdaadromans, oorlogsromans, liefdesromans, detectives enz. Verder biografieën,  verhalenbundels en andere literatuur. Ik maak dit opzetje om u te wijzen op de naderende donkere dagen en avonden. Veel mensen beleven die in afzondering en eenzaamheid ligt op de loer. Een boek zal dat gevoel niet wegnemen, maar men kan zich er wel langdurig en aangenaam mee vermaken. Vandaar deze oproep. Wij zijn elke donderdagmiddag tussen halftwee en halfvier aanwezig.

    Een ander aspect die het gevoel van alleen-zijn enigszins kan doorbreken is de ‘Sociale Eettafel’. Elke laatste vrijdag van de maand kunt u voor een schappelijke prijs aanschuiven voor een 3-gangen menu. Wel even van te voren opgeven. Er is deze week een folder de deur uitgegaan waarop alle bijzonderheden staan vermeld. Verder is het dorpshuis elke woensdagmorgen vanaf halftien open voor ‘De Hoeskaomer’. Daar zijn -behalve uw koffie of thee- geen kosten aan verbonden. Eens in de maand is er een ‘KoffieochtendPlus’. Dat is een informatieochtend met een spreker/spreekster die ons bijpraat, eventueel met behulp van dia’s of powerpoint, over een ons aan het hart liggend onderwerp. Dat kan van alles zijn.

    Naast de activiteiten in het dorpshuis, is er de ‘Naoberhulp’. Deze uit vrijwilligers bestaande club kan kleine klusjes uitvoeren. Ze beoordelen zelf of ze iets aankunnen. De Naoberhulp is te bereiken via het nummer: 06-39853694.

    Het dorpshuis probeert zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Niettemin blijft het moeilijk om iedereen te bereiken. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen, zoals de staat van leven. Veel mensen kunnen met moeite financieel rondkomen en zijn zelfs aangewezen op de voedselbank of een instelling die hen materieel ondersteunt. Sinds kort staat er om enigszins aan de nood van deze mensen tegemoet te komen, bij de Broekse Hoeve (aan de Broek) een buurtkast, waarin mensen met name voedsel kunnen achterlaten. Dit weggeefvoedsel is uiteraard ALLEEN bedoeld voor mensen die dit moeilijk kunnen betalen!! Het is waar dat meer dan eens blijkt dat mensen met het geweten van een natte dweil zich aan deze goederen vergrijpen. Schandelijk! Laat u zich er echter niet door afschrikken! U kunt eventueel ook bij de Jumbo, Albert Heijn of een andere super artikelen afstaan in een speciale inzamelkar ten behoeve van de ‘Arme Kant van Aa en Hunze/Stichting Helper’. Helaas is deze hulp voor steeds meer mensen bitter nodig!

    Tenslotte wil ik u nog wijzen op donderdag 28 september. Dan begint de ‘Week tegen  Eenzaamheid’. Deze gaat onder de slogan Happen en Stappen van start in ons dorpshuis.  Inloop vanaf halftwee. Wel even aanmelden. De Happen (koffie/thee/maaltijd) en de Stappen (wandeling door het nieuwe voedselbos) zijn geheel gratis! Doen!

    Nou, dit was het voor deze keer. Ik wens u nog een mooie voortzetting van deze prachtige nazomer en het beste maar weer!

    Willem.

     

    Stem Gieterveen.com bij de Rabo Clubsupport

    0

    Met de bodem van onze schatkist in zicht, bevinden we ons in de situatie die velen herkennen: we zitten op zwart zaad, zijn platzak, hebben niets te makken, maar reclames weigeren we op onze website om de integriteit van onze content te behouden is gewoon lelijk. Maar laten we eerlijk zijn, vernieuwing is onvermijdelijk. We willen onze website een frisse uitstraling geven, met een moderner design en de nieuwste technieken implementeren om onze lezers de best mogelijke ervaring te bieden.

    Helaas gaan deze plannen niet hand in hand met onze financiële situatie. Daarom slaan we de handen ineen en nemen we de wel bekende subsidiehark ter hand. We hebben besloten om ons geluk te beproeven bij Rabo Clubsupport, in de hoop dat we de nodige middelen kunnen vergaren om onze ambities te verwezenlijken.

    We willen iedereen geruststellen dat we het geld verstandig zullen besteden aan de verbetering van onze website en de kwaliteit van onze content. We hebben geen intentie om luxueuze bestuursuitjes naar exotische bestemmingen zoals Mauritius te ondernemen. Onze prioriteit ligt bij het dienen van onze gemeenschap en het bieden van waardevolle informatie en inzichten aan onze lezers. Met jullie steun hopen we op een succesvolle bijdrage van Rabo Clubsupport, zodat we samen onze online aanwezigheid kunnen verbeteren en gedreven kunnen blijven delen wat Gieterveen te bieden heeft.

    Dus, als je lid bent van de Rabobank, nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan Rabo Clubsupport en ons te ondersteunen. Ga naar de volgende link: Rabo Clubsupport, zoek naar Gieterveen en selecteer gieterveen.com als je favoriete initiatief.

    Terwijl je daar bent, moedigen we je ook aan om te kijken naar de andere verenigingen uit Gieterveen die beschikbaar zijn en jouw steun kunnen gebruiken. Samen kunnen we onze dorpsgemeenschap versterken en bijdragen aan de groei en bloei van Gieterveen.

    Harken doen we samen!!!

    Ons doel… lekker veel geld om deze winter helemaal digitaal los te kunnen om een prachtige nieuwe website te bouwen. Tenzij uiteraard het ijsbaanhokje open is, want dan hebben we … andere verplichtingen…

    “Buurt AED Tjassenswijk e.o.” doet een 6- minutentraining

    0

    Op 29 augustus deed een gemotiveerde groep vrijwilligers en burgerhulpverleners van de Tjassenswijk e.o. in Gieterveen een zogenaamde 6 minuten (simulatie) training.
    Tijdens een 6-minutentraining ligt op een voor de deelnemers onbekende locatie een instructeur in de rol van lotusslachtoffer. De cursist krijgt onverwacht een “AED melding” en wordt naar de locatie gestuurd.
    Op de locatie treffen de cursisten een voor hen onbekend slachtoffer in een onbekende situatie aan. Het is dan van belang om binnen 6 minuten een reanimatie te starten waarbij het lotusslachtoffer werd vervangen door een reanimatie-pop. In deze training troffen de cursisten op de eerste locatie een slachtoffer aan onder een oude trekker. Op de tweede locatie lag het lotusslachtoffer voorovergebogen over het stuur van haar auto met twee huilende kinderen op de achterbank. De instructeurs, die verdekt stonden opgesteld, keken naar de handelingen die werden verricht maar vooral naar de onderlinge communicatie van de cursisten. Het was zeer realistisch en leerzaam en heel anders dan een training in het dorpshuis.
    Door een 6-minutentraining krijgen de cursisten meer vertrouwen en durf om zelfstandig een reanimatie op te starten, met of zonder een AED totdat de professionele hulpverleners ter plaatse zijn.

    Het was een leuke en leerzame training die werd gegeven door Dirk Jan Wegman, Angelique Boven-Kroeze en Ruud Boven van Boven reanimatietrainingen en anesthesie. De AED trainers werden beoordeeld door Hans Spa van redeenleven.nl.