Groot nieuws: Nieuwe mini-microvlindersoort voor Nederland voor het eerst waargenomen in….

367

Als je geen oog hebt voor detail, zal je het diertje niet snel ontdekken. Zelfs met een oog voor detail, zal je het beest ook niet snel ontdekken, maar toch…. De eerste vondst van dit ieniemienie beestje was toch wel mooi in Gieterveen!

De heer Ben van As heeft blijkbaar een enorm oog voor detail en vond op 2 oktober bladmijnen in de blaadjes van een Gieterveense kraakwilg. Bladmijnen zijn kanaaltjes in een blad “gegraven” door rupsen van een zogenaamde mineermot. En als je dus een enorm oog voor detail hebt, kun je dus zien dat de bladmijnen gevonden bij Gieterveen duidelijk afwijken van bladmijnen die normaal gevonden worden in Nederland van andere bekende mineermotten. Verder onderzoek laat zien dat het waarschijnlijk om de Stigmella nivenburgensis gaat. Een geveugeld vliegbeest dat oorspronkelijk voorkomt in Azië en Zuidelijk Europa. Het dier heeft nog geen Nederlandse naam, daarom willen we graag de naam voorstellen: Gieterveense mineermot!
Na de vondst is Ben verder opzoek gegaan naar andere bladmijnen van de Gieterveense mineermot en toen bleek dat hij helemaal niet zeldzaam was Nederland…jammer!!!  Dat doet natuurlijk niet af aan het feit dat deze wel voor het eerst is gevonden in Gieterveen.
De heer Ben van As zal met deze ontdekking helaas geen Nobelprijs winnen, maar heeft hiermee wel mooi een artikel op Gieterveen.com verdiend!

Bladmijn van een mineermot Foto: www.naturetoday.com