Met de lancering van de vernieuwde website is er ook een nieuwe rubriek in het leven geroepen: de GvM! Dit is een maandelijks terug komende rubriek die één van onze inwoners uitlicht. Heb je iets beleefd of bereikt, sta je dichtbij een club, vereniging, evenement of gebeurtenis of wil je gewoon een leuk verhaal kwijt. Dan kom je in aanmerking voor de invulling van de rubriek “Gietervener van de maand”.

Je kunt natuurlijk ook voorgedragen worden als GvM. Heb jij een suggestie, laat het ons dan weten via het contactformulier. Natuurlijk willen wij hiervoor wel een toelichting waarom jij deze persoon als GvM wilt zien.

Gietervener van de maand, januari 2013

De laatste decennia zijn de eerste maanden van het nieuwe jaar de wintermaanden bij uitstek. En als wij noordelingen aan winter denken, denken wij maar aan één ding: schaatsen! Iets waarbij bij menig mens het bloed sneller gaat stromen is de gedachte aan een Elfstedentocht. Gieterveen.com zoekt het deze maand dichter bij huis. Wij zijn op bezoek gegaan bij de ijsmeester van de ijsvereniging Gieterveen, om er achter te komen of Gieterveen en met name de vereniging zelf klaar is voor de komende maanden. Daarom roepen wij uit tot Gietervener van de maand 2013:

Jacob HaandrikmanOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Goedemiddag Jacob, om te beginnen wou ik het even met je over het weer hebben. Het is momenteel nog aardig warm voor de tijd van het jaar. Krijgen we nog winter dit jaar?
Ja zeker. De koudste maand zit er nog aan te komen (februari) en als we het weerbericht mogen geloven wordt het aankomende week al kouder.

De schaatsliefhebbers in Gieterveen hoeven zich dus geen zorgen te maken?

Nee, absoluut niet. Voor ijs om op te schaatsen hoeft het maar 4 nachten matig te vriezen (-5 tot -10°C). Er zal begin dit jaar nog tijd genoeg zijn om de nodige meter’s op het ijs te maken.

Wat is de functie van een ijsmeester binnen een ijsvereniging?
De functie van een ijsmeester is de baan vrijgeven als het ijs dik genoeg is om met meerdere mensen over heen te schaatsen.

Ben je de enige ijsmeester binnen de ijsvereniging Gieterveen?
Nee, ik ben eigenlijk de voorzitter binnen de vereniging. We hebben niet echt een aangewezen ijsmeester. Daar zijn we een te kleine vereniging en baan voor. Samen met de rest van het bestuur(Roel Dijkhuizen, Jan Pepping, Alien Drenth, Henk Bakker, Jan Rossingh René van der Veen, Freek Bennema en Jan van der Veen) besluiten we of het ijs dik genoeg is.

Hoe kom je tot het besluit, dat het ijs dik genoeg is ?
Grotendeels is het een kwestie van ervaring en gevoel. Wanneer je niet meer door het ijs zakt is het dik genoeg ….  Er kunnen met een boormachine, boorproeven worden gedaan om te kijken hoe dik het ijs is. Maar mij zul je nooit als eerste op het ijs zien want ik heb een hekel aan natte voeten.

Hoe ziet de voorbereiding op het koude weer van de ijsvereniging Gieterveen er uit?
Eigenlijk worden we pas actief als er ijs ligt. Wanneer er sneeuw op het ijs ligt proberen we het sneeuw te verwijderen zodat de ijslaag verder kan groeien. Hiervoor wil ik ook direct een oproep doen. Als er mensen zijn die zich geroepen voelen hiermee te helpen, u bent vanaf 10:00 uur ‘s morgens van harte welkom. Verder is onze voorbereiding niet zo spannend. Voorheen hadden we rekening te houden met de jeugdsoos. Sinds deze is opgeheven hoeft dit niet meer. Eigenlijk heel jammer, T’hokje is nu alleen nog maar in de winter in gebruikt.

Er moet wel het nodige onderhoud aan de baan worden verricht buiten het seizoen, neem ik aan?
Ja, dat klopt. Zomer’s snoeien we de bossingel rond de baan en egaliseren we waar nodig is. Zo blijft de baan mooi rond en komt overal evenveel water zodat de baan eerder en egaal dicht vriest. Tevens zorgen we er voor dat er schapen op de baan komen lopen. Deze houden het gras mooi kort en zijn niet zo zwaar als koeien. Deze zullen de baan vertrappen.

Ben je tevreden met het aantal bezoekers van de ijsbaan in Gieterveen?
Je hebt natuurlijk nooit in de hand hoeveel en hoelang er ijs ligt. Het mooiste voor ons is dat er per seizoen zo’n 2 á 3 weken ijs ligt i.c.m. 2 á 3 weekenden. Wanneer er voor een langere periode ijs ligt begint het voor veel mensen te vervelen. De echte schaatsliefhebbers trekken dan naar de grotere meren. Deze zijn over een langere periode ook dicht gevroren. Maar ook dan moeten we zorgen voor personele bezetting.

De vraag waarmee wij wil afsluiten is de ultieme schaats vraag, krijgen we dit jaar wel een Elfstedentocht.
Het zal net als vorig jaar erg spannend worden. Maar ook net als vorig jaar zal het niet door gaan, sorry mensen.

 

Geef een reactie