Elke dag sterven in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt met behulp van een  AED, hoe groter de kans op overleven met minimale schade. De ambulance moet vanaf de melding binnen 15 minuten ter plaatse zijn. In de praktijk is dit dus veelal buiten de 6 minuten. Hierdoor is een groot netwerk van burgerhulpverleners van groot belang. Iedereen die kan reanimeren (via een cursus), kan zich aanmelden als burgerhulpverlener. We willen proberen om het burgerhulpverleners netwerk in Gieterveen uit te breiden, zodat iedereen binnen 6 minuten de levensreddende hulp kan krijgen.

In Gieterveen is er een AED aanwezig bij het dorpshuis. Iedereen mag de AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Cursussen in Gieterveen

Begin volgend jaar (januari/februari) worden er in Gieterveen reanimatiecursussen gegeven. De groepsgrootte van de cursus is minimaal zes personen en maximaal 12 personen. De cursus duurt ca 3,5 uur.

U leert hier:

  •  een hartstilstand herkennen
  • borstcompressies toe te passen
  • mond-op-mondbeademing te geven
  • Een AED te gebruiken
  • Hoe te handelen bij verslikking/verstikking
  • Hoe u een slachtoffer in stabiele zijligging legt.
  • Hoe u hulpmiddelen gebruikt rondom een reanimatie

U kunt na het volgen van een cursus een volwassen persoon reanimeren. Tijdens de cursus wordt echter kort stilgestaan bij het reanimeren van een baby of kind. U kunt hiervoor een eventueel vervolg cursus voor volgen.

De kosten van de basis cursus reanimatie met AED bedragen slechts €35,00 per en worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden.

U kunt deelnemen vanaf 16 jaar.

Na afloop van de cursus krijgt u een officieel erkend certificaat uitgegeven door de Nederlandse Reanimatie Raad en het European Resuscitation Council. Uw certificaat is dus in heel Europa rechtsgeldig. U bent geregistreerd op uw naam en geboortedatum en krijgt een eigen registratienummer. Wanneer u een herhalingscursus wilt volgen kunt u deze tonen bij de opleider. Tevens kunt u zich registreren als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl of via www.hartstichting.nl

Hieronder staan 2 filmpjes over het nut van deze cursus wat je er mee kunt.

Reageer via Facebook:

Klik op één van de onderstaande knoppen om dit bericht te delen: