IMG-20140601-WA0024De dag na de Hemelvaartsmarkt stond voor velen in het teken van een dag vissen op de Noordzee. Dit was de 14de keer dat de ms Tender voor ons dorp uitvoer om de woelige baren voor ons te temmen. Echter dit jaar waren de baren niet zo woelig als voorgaande en was het een prachtige zonnige dag met weinig wind en een aangename temperatuur.  Om half 8 werden de trossen losgegooid en begon de Werkspoor (motor) van de Tender aan zijn belangrijke klus. Eerst werd er een lading ijs binnengehaald om onze kostbare vangst goed te kunnen conserveren. Gevolgd door het kiezen van het ruime sop door de havenmond van Lauwersoog te passeren. Het was opkomend tij, maar nog niet alle zandbanken stonden onder water op het wad. Een aantal van die verwende troetelbeesten van Lennie ’t Hart konden dan ook nog op het wad worden gespot.

Ondertussen hadden de eerste zeevaarders zich al vergrepen aan het bier. Dit zou dan voor deze lieden ook een dagtaak worden. Een bijzondere waarneming omtrent het nuttigen van dit gele nat, was dat dit voornamelijk plaatsvond op beide uiteinden van het schip, waarbij op het achterdek dit als hoofdactiviteit gezien werd. Het middenstuk werd bezet door mensen die het vissen serieuzer namen en de gehele trip nuchter hebben beleefd.

2014-05-30 09.30.33

O2014-05-30 09.27.05m klokslag half 10 vlak voor de kust van Schiermonnikoog ging de toeter als startsein om onze eerste poging tot het vangen van het visgespuis te laten starten. De vangst bestond uit een paar schamele makreeltjes, die zo klein waren, dat de meeuwen nog niet eens interesse toonden voor onze vangst. De meeuwen van tegenwoordig vreten dan ook liever patat in de Stad dan natte poten te krijgen om een heerlijke vissenkop te kunnen bemachtigen. Al snel klonk de toeter weer, waarna de tocht naar betere visgronden werd voorgezet. Ook deze visgronden bevatten niet de hoeveelheid vis, van redelijk formaat, waarop iedereen zat te wachten. De werkspoor werd dan ook weer aan het werk gezet, waarna de kust van Schiermonnikoog snel gereduceerd werd tot kleine oneffenheden aan de horizon. We kwamen in de buurt van de vaarroute van de grote zeeschepen onderweg naar hun eindbestemming ergens in Duitsland, Scandinavië of de Baltische staten. Ons schip had een ander doel dan deze exotische oorden en de Werkspoor werd dan ook ontkoppeld van de schroef, waarnaar we dood in het water bleven drijven. 2014-05-30 12.40.54Wij konden ons geluk beproeven boven een wrak. IMG-20140601-WA0041Voor het eerst tijdens deze trip kwamen er Kabeljauwen op het dek, welke door een ferme tik vlak achter de ogen met een knuppel naar het vissen Hiernamaals werden begeleid. Dit jaar hadden we geluk dat we een heuse visboer aan boord die een workshop visfileren gaf aan geïnteresseerden. De totale vangst van de dag was redelijk, maar ten opzichte van vorige jaren weinig. In ieder geval heeft iedereen die de moeite nam een hengel vast te houden, succes gehad en een aantal vissen op het droge gelegd.

 

In totaal afgelegde afstand op zee was 83 km. (44,8 NM). De grootste afstand vanaf het strand van Schiermonnikoog was 17 km.

route zeevissen

De ms Tender had dit jaar 40 opvarenden aanboord, waarvan 2,5% vrouw. We hopen dat we het aantal vrouwen volgend jaar kunnen verhogen tot minimaal 5%. Hieronder staat de diavoorstelling van alle foto´s die op de vistrip genomen zijn door verschillende mensen. Deze zijn echter alleen op een desktop PC te bekijken (is namelijk FLASH, voor de computer nerds onder ons).