De Boekenkast

580

Wij hadden het tijdens onze wekelijkse bijeenkomst als vrijwillige beheerders en in het bijzijn van enige vaste boekenleners van De Boekenkast, over hoe het nu verder moet met ons kabinet. Een gespreksonderwerp dat als een running gag maar niet wil wijken. Na Ronald Plasterk mag nu zekere Kim Putters de kar uit het slop trekken. Dat zal nog niet meevallen. Uiteindelijk zal het duo Wilders/Van der Plas  (Yesilgöz zal tegen Pasen gedoogeieren voor haar geld kiezen) de hulp inroepen van het orakel uit Zuidbroek: Johan Remkes. Tegen een Jan Stavast van dit kaliber zal zelfs Wilders inbinden. Hij móet wel. Anders worden het nieuwe verkiezingen en dat schijnt niemand te willen.

Elke donderdagmiddag brengen wij de boekenplanken in het dorpshuis op orde. We selecteren wat binnengebracht wordt en voegen toe waarvan wij denken dat er lezers voor zijn. Dat laatste is een heikel punt. Was een bibliotheek nog niet eens zolang geleden hét kenniscentrum voor al wat wij wilden weten, nu is dat ons mobieltje. Eén druk op de toets en je weet alles over het gevraagde onderwerp. Nou ja alles – veel. Ik heb ooit voorspeld dat de toekomstige lezer middels een pilletje een compleet boek tot zich nemen kan. Science fiction? Mogelijk. Moderne wetenschappers zeggen dat op den duur een computer onze gedachten uit zal kunnen lezen en dus ja, de farmaceutische industrie zal niet achter blijven. Loop je op straat en vertelt jouw mobieltje precies wat iemand over jou denkt. Weg recht op geheimhouding en identiteitsveiligheid. En het eind van het goedbedoelde leugentje om bestwil. Zo ver is de wetenschap (gelukkig!) nog niet en mijn idee van het pilletje is niet veel meer dan een droombeeld. Maar dat was vliegen ooit ook. En lezen van een schermpje ….

Over onze Boekenkast: iedereen kan hier gratis boeken uit lenen. Terugbrengen is wel de regel, of zoals dat netjes heet: plicht. We schaffen zo nu en dan ook nieuwe boeken aan. De reeks De zeven zussen is een voorbeeld. De boekenkasten zijn opgedeeld in verschillende genres, zoals streekromans, romantiek en thrillers. Vooral die laatste worden goed gelezen. En dan zijn er nog de literaire boeken. Komende maand zal in verband met de Boekenweek door de media veel aandacht aan dit genre worden besteed. Het gezin Chabot (vader Bart + zijn drie zonen) verzorgen het boekenweekgeschenk en zullen het land intrekken voor meet&greets en lezingen. Daarnaast zijn er boeken over bijvoorbeeld De Tweede Wereldoorlog, wetenschap en het menselijk reilen en zeilen. Er is keus te over! Dus, verlegen om een lezertje …? kom gerust langs. Ook kunt u boeken uit het kastje dat bij de ingang van het dorpshuis staat halen. Die hoeft u niet terug te brengen. U kunt er zelf ook boeken in plaatsen. Van Arendsoog tot Zeven zussen, alles is welkom. Tot slot: we zijn elke donderdagmiddag tussen 13.30 uur en 15.30 aanwezig om u van dienst te zijn. Als het dorpshuis open is, kunt u ook boeken komen brengen. Namens het boekenkastclubje wens ik u veel leesplezier!

Willem.