Eerlijk duurt het langst

916

Een flits, een knetterende klap, licht en radio uit! Schrik schrik! Tot dan toe was het een bui met veel gerommel en regen. Maar nu …whammm! Had de bliksem bij ons ingeslagen? of in een boom? of bij de buren? Ik rende naar beneden, trof mijn vrouw al even geschrokken bij de koelkast die het ook had begeven aan. De aardlekschakelaars waren beiden uitgeslagen, ik deed ze weer omhoog. Het licht knipperde en de radio speelde weer alsof er niets was gebeurd. Het kon niet anders dan dat het heel dichtbij was ingeslagen. Zonder aan de regen en het onweer te denken liep ik naar buiten om te zien of er rook en/of vuur te zien was. Niets. Onze dakpannen lagen nog mooi vlak en het transformatorhuisje achter in onze tuin was ook nog heel. De hoge Douglas (ong. 20 meter) stond nog recht overeind. Een paar weken geleden nam een dalende luchtballon de top bijna mee. In gedachten hoorde ik al de ambulances en politie. Het ging net goed. Alle zegen komt de laatste tijd duidelijk niet van boven. Later in de middag merkten we dat de ketel het niet deed. Ik belde meteen de energiewacht. ‘Was ‘d er aan de hand’, zei de mevrouw. Ik vertelde dat we storing hadden met onze ketel en dat bliksem hier mogelijke de oorzaak van was. ‘Dat kan’, zei ze. Ze zou iemand sturen. Die iemand vertelde bij binnenkomst dat bliksemschade niet vergoed wordt met onze onderhoudscontract. ‘Oh dat is lekker’, liet ik mij ontvallen. Dus als ik niks gezegd had over die onweersbui, dan zou het ons mogelijk niks kosten. ‘Ja’, zei de man. Dat wordt dan bij een volgende keer zwijgen. Ik kon de schade natuurlijk wel verhalen bij onze verzekeringsmaatschappij. Maar ja, daar zouden we waarschijnlijk weer een fors bedrag eigen risico moeten betalen. Ik werd hier niet vrolijk van. De man zette er een nieuw printje in. ‘Doorgeslagen’, zei hij – kosten: 80 euro. De avond van die bijna luchtballonaanvaring, hadden we ook een storing -puur toeval- en had de monteur er een nieuw pompje in gezet, waarvan we de rekening nog niet hadden ontvangen. ‘Als ik u was zou ik die gewoon bij deze rekening opdrukken’, zei de man. Dat leek me erg riskant en dat zei ik ook. Het printje, voorrijkosten en werkloon was al met al 250 euro, het pompje dik 500. Dat liep nog aardig in de papieren. Maar de boel belazeren was ons een brug te ver. ‘Ik probeer jullie te matsen’, zei hij. Jaja. Twee reparaties die die drie weken uit elkaar liggen. ‘Dat moet opvallen bij de verzekeringsmaatschappij?’ ”t Is te proberen’, zei hij. Amper de deur uit, riep mijn vrouw dat we nog steeds geen warm water hadden. Opnieuw gebeld. De volgende dag andermaal dezelfde monteur. De pomp bleek kapot te zijn. Drie weken oud, nu al kapot! ‘Dat kan toch niet’, zei ik. Een tweede monteur erbij, die ook vaststelde dat de pomp kapot was. ‘Die dingen kunnen blikseminslag kennelijk niet verdragen. U heeft nog garantie op de oude en de nieuwe kunt u verhalen bij de verzekering’, zei de tweede monteur. Op mijn polis zag ik dat onweersschade inderdaad vergoed wordt. Een hele zorg minder.

En het was al een weekje om bij te schrijven! Eerst storm Poly, bijna tezelfdertijd het opgeblazen kabinet RutteIV en daarna de voorman zelf. Hij zag de bui van een smadelijke afgang hangen en koos eieren voor zijn geld. Sigrid Kaag volgde hem op de voet vanwege ernstige bedreigingen. Wobke Hoekstra was om Multatuli na te spreken: Not the right man in the right place. Bij Hugo de Jonge kolkten de problemen met het woningentekort over de gekleurde schoenen. De boeren bleven opstandig, hielden de zeisen paraat. Het asielbeleid was echter de druppel en dus scheidden toch nog plotseling hun wegen. Ook Liane de Haan van de ouderenpartij GOUD kapte ermee. De huidige politiek is lelijk, zegt ze. Net als bij Kaag trekt het een te grote wissel op het gezin. Vooral haatmails en intimidaties richting vrouwelijke politici worden een steeds groter probleem. Vreselijk laf!

Maar genoeg gedonder! Ik denk dat ik maar even een doucheje neem. Even afkoelen. Het water nodigt ertoe uit. Ik wens u allen een prettige, vooral zorgeloze vakantie.

Willem.

Afbeelding gemaakt door Bing, een chatmodus van Microsoft Bing zoekmachine, op Sun, 16 Jul 2023 21:12:50 GMT+02:00.