73 jaar bevrijding Gieterveen

629
Stanislaw Maczek 2.jpg
Generaal Stanisław Maczek

Het is vandaag exact 73 jaar geleden dat Gieterveen bevrijd is van de Duitse bezettingsmacht. Rond 17:00 uur op 13 april 1945 reden de Poolse bevrijders door onze straten en was de oorlog in Gieterveen definitief verleden tijd. Onder leiding van de Poolse generaal Stanisław Maczek bevrijde de Poolse  1e Pantserdivisie vanuit Overijssel Groningen en een deel van Drenthe.

De 1e Poolse Pantserdivisie (Pools: 1 Polska Dywizja Pancerna of 1st Polish Armoured Division) was een geallieerde pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht in Schotland in februari 1942. Op het hoogtepunt telde de divisie 16 000 soldaten. Na bevrijding van de noordelijke provincies betrad de Poolse 1e Pantserdivisie Duits grondgebied. Op 6 mei veroverde de divisie de Kriegsmarinebasis Wilhelmshaven, waar generaal Maczek de capitulatie accepteerde van de basis, een deel van de vloot en tien infanteriedivisies. Daar eindigde de opmars van de divisie. Tot 1947 voerde ze bezettingstaken uit in Noord-Duitsland waarna de pantserdivisie ontbonden wordt. (bron: Wikipedia)

De bevrijding van Gieterveen is een goede reden om onze dorpsvlag in top te hangen vandaag!

 

Extra info vlag:
Veruit de meeste mensen hebben hun bestelde gevelvlag al in huis. Een aantal waren niet thuis toen we langs kwamen deze te bezorgen en hebben de vlag nog niet in hun bezit. Binnenkort komen we nog eens langs om de vlag af te leveren. Er zijn nog te weinig mastvlaggen besteld om deze te kunnen leveren.

Insigne van het Poolse 1e Pantserdivisie