Artikel overgenomen uit speciale uitgave zuid-oost drente classic

Gieterveen – Aan goede wielrenners heeft Drenthe nooit gebrek gehad. Het begon met jongens als Jan Bols, Henk Benjamins, Jan Aling, Popke Oosterhof en Albert Hulzebosch, allen gezegend met prachtige erelijsten. Bij de laatste generatie Drentse toppers kunnen we de namen noemen van Elmar Reinders, Roy Eefting en Berden de Vries. Nog niet zo gelauwerd als Bols & Co., maar dat heeft vooral te maken met het stadium van hun carrière. Hun beste jaren moeten, als het goed is, nog komen.

Neem Berden de Vries, de 24-jarige flyer uit Gieterveen. Begon relatief laat met koersen omdat hij eerst aan een schaatsloopbaan dacht. Het bleek niet de goede keuze. Berden: ”Mijn liefde voor de fiets is toch groter dan die voor de schaats. Gelukkig heb ik dat op tijd ingezien. Het is nog niet te laat om een goed coureur te worden.”

De progressie zit er goed in, blijkt dit seizoen. Begin deze maand deed hij mee om de hoofdprijs in de Boucle de l’Artois, een Franse tweedaagse op 100 kilometer van Parijs. Met dank aan zijn specialiteit, het rijden tegen het uurwerk. In het tricot van de Nederlands kampioen tijdrijden elite zonder contract maakte hij zijn klassement. Enkele weken eerder behoorde hij tot de uitblinkers in de Ronde van Haarlemmerliede & Spaarnwoude, een onvervalste Nederlandse klassieker.

De Vries deed dat in het tricot van Jo Piels, al heel lang een zeer gelouterde, semi-professionele equipe in het Nederlandse cyclisme. Dat de Drent in deze, door de geroutineerde Han Vaanhold geleide blauwe brigade is opgenomen, tekent zijn klasse. Want bij Piels mogen rijden is alleen weggelegd voor renners met bovenmodale capaciteiten. Vaanhold viste Berden de Vries op bij Ruiter Dakkapellen, ook een ploeg die er zijn mag overigens. “Maar bij Piels is het al met al toch een stapje hoger, minder vrijblijvend vooral. Er worden prestaties van je verwacht.”

Volgens André Boskamp, voormalig bondscoach van de Nederlandse amateurs (eind jaren tachtig van de vorige eeuw), behoort Berden de Vries nu al tot de beste renners van Piels. Hij heeft hoge verwachtingen van de Gietervener en heeft hem daarom ook onder zijn hoede genomen. “Ik denk dat Berden de potentie heeft om een goede prof te worden, zeker gezien zijn tijdritcapaciteiten. Bij de profploegen wordt er steeds meer aandacht aan het tijdrijden gegeven nu er een wereldkampioenschap ploegentijdrit is bijgekomen.”

Dat Boskamp renners doorgaans goed  in kan schatten, blijkt uit het aantal renners dat onder zijn leiding is uitgegroeid tot goede profs. Even wat namen: Tom-Jelte Slagter, Lieuwe Westra, Martijn Keizer, Bert-Jan Lindeman en laatstelijk Barry Marcus, Neerlands nieuwste sprinthoop. Berden de Vries is blij met Boskamp aan zijn zijde. “Hij weet precies wat je moet doen en laten als renner, stippelt ook mijn trainingsschema’s uit. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij me daar brengt waar ik graag heen wil, naar de profs dus.”

Tot dusver vertoont zijn ontwikkeling een gestaag opgaande lijn. Hoewel dit seizoen nog tamelijk pril is, heeft hij zijn doelstelling voor 2013 al gehaald: “Me zelf zodanig verbeteren dat ik mee kan doen voor de overwinning, ” zoals hij zich bij de seizoenpresentatie van Piels liet ontvallen. De zegebloemen heeft hij nog niet in ontvangst mogen nemen, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Misschien wel in Exloo, waar hij extra gemotiveerd aan de start zal staan. “Geert Deekens is hier voorzitter van de organiserende stichting en dat is een goede kennis van ons. Dus moet ik er hier wel invliegen.”

Zijn volgende grote doel (in mei) is Olympia’s Ronde van Nederland, waarin hij zijn profambities optimaal wil etaleren. Berden de Vries: “Deze etappekoers is geknipt voor mij, zeker gezien de tijdrit die er in zit. En de etappes in Limburg kan ik nu ook wel aan. In die Franse koers waarin ik tweede ben geworden, ging het ook heuvel op en heuvel af. Vorig jaar had ik er nog moeite mee, nu niet meer. Trouwens, op de kasseien kan ik ook goed uit de voeten hoor.”

Die laatste opmerking heeft weer betrekking op de Zuidoost-Drenthe Classic 2, die nogal wat kasseienstroken telt. U kunt hem dus in Exloo verwachten, Berden de Vries.

Geef een reactie