“Buurt AED Tjassenswijk e.o.” doet een 6- minutentraining

743

Op 29 augustus deed een gemotiveerde groep vrijwilligers en burgerhulpverleners van de Tjassenswijk e.o. in Gieterveen een zogenaamde 6 minuten (simulatie) training.
Tijdens een 6-minutentraining ligt op een voor de deelnemers onbekende locatie een instructeur in de rol van lotusslachtoffer. De cursist krijgt onverwacht een “AED melding” en wordt naar de locatie gestuurd.
Op de locatie treffen de cursisten een voor hen onbekend slachtoffer in een onbekende situatie aan. Het is dan van belang om binnen 6 minuten een reanimatie te starten waarbij het lotusslachtoffer werd vervangen door een reanimatie-pop. In deze training troffen de cursisten op de eerste locatie een slachtoffer aan onder een oude trekker. Op de tweede locatie lag het lotusslachtoffer voorovergebogen over het stuur van haar auto met twee huilende kinderen op de achterbank. De instructeurs, die verdekt stonden opgesteld, keken naar de handelingen die werden verricht maar vooral naar de onderlinge communicatie van de cursisten. Het was zeer realistisch en leerzaam en heel anders dan een training in het dorpshuis.
Door een 6-minutentraining krijgen de cursisten meer vertrouwen en durf om zelfstandig een reanimatie op te starten, met of zonder een AED totdat de professionele hulpverleners ter plaatse zijn.

Het was een leuke en leerzame training die werd gegeven door Dirk Jan Wegman, Angelique Boven-Kroeze en Ruud Boven van Boven reanimatietrainingen en anesthesie. De AED trainers werden beoordeeld door Hans Spa van redeenleven.nl.