Column “Privégegevens”

434

Privégegevens

Er wordt tegenwoordig vaak gesproken over onze privacy en meestal doordat dit om de één of andere reden op straat is komen te liggen. Dat is een nieuw begrip. Nog maar kort geleden lag er ook weleens wat op straat, maar dat zijn peanuts vergeleken met dat van nu. We worden van alle kanten bekeken, lijkt het wel. Eén van de grote aanstichters van de schending van onze privacy zijn onze elektronische betalingen. Ik had u reeds deelgenoot gemaakt van de aanstaande uitbreiding van een naaste familiepaar en hoewel nog een tijdje weg haast mijn vrouw zich al het nodige voor het jonge ding in te slaan. Ik ben van nature wat voorzichtiger. Er kan immers nog van alles gebeuren. Maar het lijkt wel alsof de hele babywereld van de gezinsuitbreiding weet en spontaan aan het uitverkopen is geslagen en zodoende is het goedkoop inslaan.

Omdat ik al jaren elektronisch betaal en naast het gemak hiervan ook weet dat onze namen bij allerlei instanties bekend zijn, is mij dat pas gaan opvallen sinds ik een computer heb. Ineens kreeg ik allerlei reclame van zaken die mij totaal niet interesseerden aangereikt. Daar is deze week ineens de babyhoek bijgekomen. Die paar elektronische betalingen hebben er vermoedelijk voor gezorgd dat wij nu te boek staan als toekomstige ouders en plotseling duiken de nieuwste rompertjes en hempjes en petjes op, maar ook de nodige uitjes voor het jonge ding naar pretparken en speeltuinen. Het rijdend materieel is de volgende stap en daarna de auto om dit in te vervoeren.

Mijn elektronische detective heeft natuurlijk allang gezien dat die super-de-luxe wandelwagen nooit in dat pocketautootje van ons kan. Dus ja, wat met de aanschaf van een paar speeltjes en kleertjes begon is zich nu als een olievlek aan het uitbreiden. Nog even en we krijgen wervende berichten over beleggingen in die zaligmakende kinderwereld – wat ik je brom….

‘Zullen we deze keer maar contant betalen?’ zei ik tegen mijn vrouw, toen ze een paar om-bij-weg-te-smelten-schoentjes op de toog zette.

 

Willem