Ruimtevaartorganisatie SpaceX, één van de vele bedrijven van tech-ondernemer Elon Musk, is bezig met de ontwikkeling van een raket die de mens naar Mars kan schieten om zich daar definitief te vestigen. Eén van de technologische uitdagingen is het hergebruik van de stuwraketten. Dit is beter voor het milieu en ook is het een duidelijke kostenbesparende maatregel.
Momenteel brengt het bedrijf vooral goederen naar het ISS en schoot het onlangs nog een Tesla de ruimte in. Keer op keer landen de gebruikte draagraketten op platforms in de zee.
Klinkt leuk, maar voor de Mars-expeditie is dit niet bruikbaar, de raketten zijn te zwaar om op deze platforms te laten landen. Uit berekeningen van de knappe koppen in het lab van Musk is het het meest energie-efficiënt om één van de 6 benodigde platforms te creëren ten oosten van Gieterveen aldus Musk in zijn maandelijkse TedX-talk.
Andere platforms worden geplaatst in Denemarken, Duitsland (2x), Tsjechië en Wit-Rusland. Groot-Brittannië is gemeden omdat de raket dan aan de andere kant van de weg moet landen.
Momenteel wordt samen met de gemeente en de provincie gewerkt aan de realisatie. Uiteraard blijft het niet bij een stukje asfalt waar de raket op landt, ook zal er een revisie-werkplaats worden ingericht en krijgt Holthausen de opdracht een waterstofinstallatie te bouwen om de raket opnieuw te vullen. Al met al worden zo’n 350 banen gecreëerd.