De vlag in top: Gieterveen bevrijd 78 jaar geleden

306

Op deze dag, 78 jaar geleden, werd Gieterveen bevrijd van de Duitse bezettingsmacht.  Op 13 april 1945 reden de Poolse bevrijders door de straten van Gieterveen en was de oorlog in het dorp definitief verleden tijd. Het was de Poolse generaal Stanisław Maczek die leiding gaf aan de Poolse 1e Pantserdivisie die vanuit Overijssel Groningen en een deel van Drenthe bevrijdde.

De 1e Poolse Pantserdivisie was een geallieerde pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De divisie werd opgericht in Schotland in februari 1942 en telde op het hoogtepunt 16.000 soldaten. Na de bevrijding van de noordelijke provincies betrad de Poolse 1e Pantserdivisie Duits grondgebied en op 6 mei veroverde de divisie de Kriegsmarinebasis Wilhelmshaven. Generaal Maczek accepteerde daar de capitulatie van de basis, een deel van de vloot en tien infanteriedivisies. Daarna was de opmars van de divisie ten einde en tot 1947 voerde ze bezettingstaken uit in Noord-Duitsland. Uiteindelijk werd de pantserdivisie ontbonden.

De Poolse 1e Pantserdivisie was niet de enige geallieerde eenheid die vocht voor de vrijheid van Nederland. Soldaten uit verschillende landen, waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, streden ook zij aan zij met de Nederlandse verzetsstrijders om de Duitse bezetters te verdrijven. De bevrijding van Gieterveen is slechts een klein onderdeel van de grotere strijd die werd gevoerd om heel Nederland te bevrijden van de Duitse bezetting.

Het is belangrijk dat we deze geschiedenis blijven herdenken en doorgeven aan toekomstige generaties. Het herinnert ons aan de waarde van vrijheid en de offers die daarvoor gebracht zijn. We moeten blijven leren van de geschiedenis en ons blijven inzetten voor een wereld waarin iedereen vrij kan zijn.

Dus laten we op deze dag onze dorpsvlag in top hangen ter ere van degenen die gevochten hebben voor onze vrijheid!