1779393_685305238159508_1281393914_n

Na de goede ontvangst op Gieterveen.com van het artikel over de naar Canada geëmigreerde familie v.d. Veen, hebben we besloten om van dit onderwerp een terugkomend item te maken. Deze keer is Kim Koehoorn aan de beurt. Kim is opgegroeid in ons dorp en is 14 jaar geleden geëmigreerd naar Denemarken. Haar moeder, Pia Koehoorn, woont nog steeds in ons dorp. 

Wanneer ben je geëmigreerd naar Denemarken en hoe oud was je?
19 maart 2000 ben ik geëmigreerd naar Denemarken. Ik was toen 19 jaar.

Waarom ben je naar Denemarken gegaan?
De Familie Trip die toen op de Veenakkers woonden hadden een manege in Denemarken gekocht, zij zijn in november 1999 vertrokken. Ik had verkering met hun oudste zoon en ben een half jaar later ook vertrokken.

Waarom hebben jullie gekozen voor Denemarken?
De Familie Trip wilden graag een rijhal plaatsen bij de boerderij in Gieterveen, dit was niet mogelijk en omdat ze graag meer wilden gaan doen met paarden, maar de mogelijkheden moeilijk waren in Nederland. Ze zijn gaan onderzoeken waar wel mogelijkheden waren. Denemarken is een mooi land, niet heel ver weg en veel mogelijkheden, er zijn hier niet zo veel regeltjes laten we het zo zeggen. Regels zijn er natuurlijk wel maar niet vergelijkbaar bij Nederland.

In welke plaats woon je?
Nordenskov een klein dorpje (vergelijkbaar met G’veen) wat in de buurt ligt van Varde. Aan de westkust.

Hoe heb jij je voorbereid op je vertrek naar Denemarken?
Niet…. Het ging allemaal vrij snel. De Familie Trip vertrok in november ’99 en ik heb toen wel de keuze gemaakt om nog een half jaar in Nederland te blijven. Ik ben gestopt met school en nog een poosje bij de C1000 in Gieten gewerkt om een zakcentje te sparen zodat ik mijzelf ook kon redden.

Maar verder helemaal niets. Geen boeken gelezen over Denemarken, de taal niet geleerd niets.
Het zou allemaal wel goedkomen het emigreren zit in de familie, veel van onze familieleden zitten in het buitenland, Australië, Canada, Spanje, en ik zou me wel redden in Denemarken 😉
Het is zelfs zo dat de dag dat ik in Denemarken aankwam ik direct op mijn werk ben gaan wonen
(dit was al geregeld). Dit was op een hengstenhouderij in Vojens, ‘s avonds ging ik daar op bed en ik dacht: tja als ze me nu een kaart over Denemarken zouden geven zou ik niet eens weten waar ik was!
Maar het is allemaal goedgekomen.

Wat doe je tegenwoordig?
db1c3cddc7-1420376_661871487169550_2142835836_n
Ik heb mijn eigen bedrijf, ik zit in de paarden. Zie voor meer informatie: www.stald-kks.dk
In- en verkoop van sportpaarden, jonge paarden onder het zadel maken en veel jonge paarden opleiden voor de verkoop. En hobbymatig een paar merries voor de fokkerij.
Ik ben  8 jaar geleden bij mijn man Keld terechtgekomen, hij had deze boerderij waar de jonge koeien stonden en een melkveebedrijf 4 km hier vandaan. In het voorjaar 2008 hebben we de jonge koeien op een ‘hotel’ ondergebracht en hebben we de oude stallen afgebroken, een paardenstal weer opgebouwd en dat heeft zich binnen 2 jaar ontwikkeld van 12 boksen naar 27 boksen en een loopstal. Het veebedrijf is in het najaar 2012 verkocht en nu hebben we alle aandacht voor de paarden. Keld is 3 nachten in de week aan het werk als lasser op een windmolenfabriek en helpt zijn ‘vrije’ dagen hier thuis. Er is natuurlijk altijd genoeg te doen maar ook leuk dat we het samen kunnen.

Met wie woon je daar?
Met mijn Deense man Keld, zoon Randy van 9 (van mijn vorige relatie) en onze dochter Shanya van 5.
En natuurlijk de beestenboel 😉

Spreek je tegenwoordig vloeiend Deens? Was het moeilijk om de taal te leren?
Ik spreek, lees en schrijf vloeiend Deens, dit heeft ongeveer 3 jaar geduurd.
Makkelijk was het natuurlijk niet maar heb het wel vrij makkelijk met andere talen dus dat helpt, je moet jezelf er ook toe dwingen, je woont hier en wilt hier blijven dus zal je het moeten leren…
Grappig is wel dat het 5 jaar duurde voordat een lokale kassière die ik wel redelijk kende mij eindelijk uitlegde dat ik altijd ‘geeft niet joh’ zei in plaats van ‘hetzelfde’ nadat zei mij een prettig weekend toe wenste. Hier hebben we vaak om gelachen. In het Deens klinkt dit ook vrijwel hetzelfde, maar dus niet helemaal!! Dit was dus een enkel foutje waar waarschijnlijk veel mensen lol om hebben gehad.

Je komt nog wel eens in Gieterveen, maar mis je desondanks dat nog iets uit ons dorp/Nederland?
Ik mis de gezelligheid, het zo even bij elkaar aangaan dat heb je hier niet. En de feesten, in oktober vorig jaar was ik op de Zuidlaardermarkt dit was al wat jaren geleden. Maar daar ga ik absoluut dit jaar weer heen!! Alle oude bekenden weer zien en een cola bb erbij, leuk! Er is ook veel veranderd in Gieterveen maar de spontane gezelligheid en de nuchtere instelling vd Hollanders vind je hier echt niet! En de bamischijf van succes in Gieten en het extra grootte portie kibbeling van Nijboer in Assen niet te vergeten!!

Wil je ooit nog weer terug naar Nederland/Gieterveen?
Nee, ik kan niet in de toekomst kijken maar ik heb hier mijn leven opgebouwd en heb het ‘al zeg ik het zelf’ goed voorelkaar. Ik mag hier graag wonen en mijn hobby is mijn werk geworden, 2 gezonde kinderen, wat wil je nog meer? Als ik G’veen binnenkom rijden dan voel ik me nog altijd ‘thuis’ maar als ik daar dan na een paar dagen weer vertrek en bij Flensburg de grens weer over rijd dan voelt het goed en vertrouwt.

Voel jij je inmiddels volledig Deense?
Nee, tuurlijk voel ik mij hier thuis en vertrouwd maar de mentaliteit is te verschillend dat ik mij ooit Deens zal voelen. Ik ben en blijf Nederlander!

Geef een reactie