OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat is je naam?
Daniel Piening (voor de Gieterveners Dany )

Wat is je leeftijd?
Ben net 57 geworden en ga voor de 100

Hoe lang geleden ben je uit Gieterveen vertrokken?
Ja op zo’n moment ga je de jaren tellen pfff Ik was net 18 dus 39 jaar geleden al.

Waar woonde je in Gieterveen?
Halverwege de Broek. In de knieën ongeveer zei mijn vader eens in een radioprogramma (nr. 33)

Hoeveel jaar heb je in totaal in Gieterveen gewoond?
Geboren en gedeeltelijk getogen, dus maar 18 jaar.

Welke binding heb je nog met Gieterveen?
Sinds mijn moeder een paar jaar geleden naar Gieten is vertrokken niet zo heel veel meer. Nog een beetje Facebook contact met een paar (oud) Gieterveners.

Wat zijn jouw sterkste herinneringen uit Gieterveen?
Dat is toch de vrijheid in de omgeving. Spelen met vrienden en natuurlijk voetbal.

Wat mis je het meest aan Gieterveen / Nederland?
Eigenlijk niet zoveel meer. Onze dochter woont sinds 2 jaar ook in Portugal. Pindakaas is hier ook te koop 😉 . Ja een Hollandse nieuwe, maar die neem ik ook altijd wel als ik in Nederland ben. Dat je niet zo even naar vrienden, familie of bekenden kunt gaan dat is wel jammer, maar hier weer nieuwe vrienden gevonden. Het leven gaat verder he?

Wie waren je vrienden/vriendinnen?
Zoveel eigenlijk. In die tijd ging je allemaal met elkaar om, maar om een paar te noemen : Johan Koops, Jan Willem Speelman, Jan Hingstman, Jan
Postema

Wat is je huidige woonplaats (land)?
Povoa de Midoes in Portugal. Waarom heb je voor dit land, deze plaats gekozen? Wilde altijd al graag naar het buitenland. Maar ben tijdens de EK voetbal in 2004, waar ik met mijn broertje heen ben geweest, verliefd geworden op Portugal. Het leven is hier nog zo puur. De mensen, het eten, het weer en natuurlijk de prijzen. (je gaat hier voor 7 Euro pp uit eten. incl. soep, wijn, toetje en koffie )

 Met wie woon, leef je samen? (kun je een korte toelichting geven over ieder)
Ik ben al 26 jaar getrouwd met Gerda Supér uit Eext en hebben samen 1 dochter, Lianne die hier in Portugal inmiddels ook al 2 jaar verkering heeft.

Ben je helemaal ingeburgerd in je huidige land / woonplaats?
Was het moeilijk om de taal te leren? Helemaal is overdreven, maar we zijn hier goed ingeburgerd. We werden al snel volledig geaccepteerd hier in het dorp en iedereen kent ons wel. We doen ook met zoveel
mogelijk dingen mee. De taal is een ander verhaal. Gerda spreekt het redelijk. Lianne al bijna vloeiend en ik kan mij redden. Nu gaan de gesprekken hier in t dorp meestal over het weer, de tuin of over voetbal.

Wat waren je verwachtingen over het land en in hoeverre zijn deze uitgekomen?
De verachtingen over het land ? Onze verwachtingen hier was in elk geval een ontspannen en
gezellig leven op te bouwen. Heerlijk genieten van het weer en de natuur. Lekkere wandelingen maken en een beetje back to basic. Dat is allemaal uitgekomen. We maken ons eigen jam, wijn. port en likeurtjes. Eten bijna dagelijks vers fruit uit eigen tuin enz. Eigenlijk is dit ons eigen paradijsje.

Wil je ooit nog weer terug naar Nederland/Gieterveen? Zie antwoord hierboven. Nee dus
tenzij… Je weet nooit hoe het leven loopt he ?

Welke opleiding heb je gevolgd en welke heb je behaald?
De mavo in Gieten en daarna naar de politieschool in Harlingen. Altijd bij de verkeerspolitie gewerkt, maar toen het scoren systeem begon met minder plezier.

Ben je momenteel werkzaam? Zo ja, waar,?
Wat is je functie en welke werkzaamheden voer je zoal uit? Ik ben pool boy en tuinman bij Quinta das Murteiras . Wij hebben hier een grote woning met een paar grote appartementen in de verhuur. Dit loopt goed en ik zou het leuk vinden om hier lekker te kunnen bij kletsen met oud Gieterveners. Anneke en Janny Bakker uit Gieterveen zijn hier al geweest, dus kunnen jullie meer vertellen (zij troffen het helaas die week niet met het weer). Voor info : www.vakantieinportugal.com

Wat zijn jouw hobby’s of houd je zoal bezig in je vrije tijd?
We hebben een parkachtige tuin, waar veel tijd in gaat zitten en waar ik elke dag van geniet. Zwemmen en wandelen doen we veel. En Portugal ontdekken. We wonen een uur van het strand en ‘s winters een uur van de skipiste af.

Met welke (oud)inwoner(s) van Gieterveen zou je graag weer in contact komen en waarom?
Met oud klasgenootjes lijkt het mij leuk om bij te kletsen, maar met sommigen heb ik dus nog wel via facebook contact.

Zijn er nog andere leuke wetenswaardigheden over jou, je gezin en je woonplaats (land) die je met Gieterveen wilt delen?
Die wil ik allemaal wel vertellen, laten zien als ze hier op vakantie zijn. Heel veel mensen kennen alleen maar de Algarve in Portugal, maar het leven is hier toch echt veel mooier. En vooral je kunt er een mooie en goedkope vakantie hebben. Vliegen met Ryanair, het verblijf hier en het uit eten gaan zijn allemaal niet duur. Ik vond het leuk om op deze manier nog even weer contact met Gieterveen te hebben. Mijn roots zullen er ook altijd blijven he ?

Daniel met zijn vrouw Gerda en dochter Lianne
Daniel met zijnvrouw Gerda en dochter Lianne
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Daniel en zijn moeder Roelie (woont sinds kort in Gieten
"Ons paradijsje"
“Ons paradijsje”

Geef een reactie