Ze zijn al in Australië, Amerika, Engeland en diverse steden in Nederland gesignaleerd. Je kunt er de laatste dagen niet omheen: “horrorclowns” Mensen met clownsmaskers die de buurt terroriseren. Een angstaanjagende verschijning met vaak een wapen bij zich zoals een knuppel, een mes en soms een kettingzaag. Hoewel er nog geen dergelijke clowns in Gieterveen zijn gesignaleerd nemen onze inwoners het uiterst serieus. Daarom is vanaf vandaag een noodverordening in Gieterveen vastgesteld.
Gekleurde kleding en schoenen
Volgens verschillende mediapsychologen ontstaat er door de vele verhalen een vicieuze cirkel, waarbij mensen overal clowns gaan zien. Eerste voorzorgsmaatregel welke de bewoners hebben vastgesteld is daarom de volgende: het voor een onbepaalde tijd verboden is om kleding te dragen met een combinatie van primaire kleuren. Ook het dragen van rode schoenen wordt niet langer getolereerd. Verder is een rode haar kleurspoeling tijdelijk niet toegestaan.
Doodschrikken
Je kunt je goed voorstellen dat wanneer je een dergelijk huiveringwekkend figuur tegen komt je je letterlijk “dood” kan schrikken. De tweede voorzorgsmaatregel is hiervoor enkele jaren geleden al getroffen. In 2014 is bij het Dorpshuis ‘Ous Hoes’ (Bonnerveen 7) een AED-toestel geplaatst. Een AED-toestel is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. U misschien wel.
AED en burgerhulpverlening
Bij een hartstilstand is direct starten met reanimeren en het het inzetten van een AED van levensbelang. Hiervoor is in Nederland een effectief systeem van burgerhulpverlening. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen. Als burgerhulpverlener bent u aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Dat wij voldoende burgerhulpverleners in ons dorp hebben kan dus absoluut van levensbelang zijn.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
U kunt burgerhulpverlener worden als u privé of voor uw werk of studie heeft leren reanimeren.
U bent 18 jaar of ouder en heeft de afgelopen 2 jaar één van deze trainingen gevolgd:
- een basiscursus reanimatie of een herhalingsles
- een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
- een reanimatietraining voor uw beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)
Twijfel niet en gebruik deze vaardigheid om levens te redden in uw buurt!
MELD U VIA DEZE LINK aan als burgerhulpverlener via de Hartstichting
Voor meer informatie kijk op: https://www.hartstichting.nl/doe-mee/