Het corona-monster

465

Mensenkinder… wat is toch aan de hand met de wereld de laatste tijd? Hadden we  vorig en dit jaar het stikstofgedoe met vooral boze boeren, problemen in de zorg en bij het onderwijspersoneel en nu is een voor het menselijk oog onzichtbaar virusje de doerak. Al die voorgaande zaken zijn nog te tekkelen, maar dit is wel even andere stof. We zouden nog een treinreisje naar Utrecht maken, de Grunniger Toaldag bijwonen in het Forum te Groningen en een avondje naar Geert Teis…  Gaat allemaal niet door óf staat op losse schroeven. ’t Is waar, er zijn ergere dingen.  Maar het geeft maar weer eens aan hoe kwetsbaar we met zijn allen zijn. Overal in de wereld sluit men de grenzen en de deuren. We moeten voor nood thuisblijven en dat is ook precies de bedoeling om het coronavirus (want dat is de ploert!) tot stilstand te brengen. De activiteiten in ons dorp gaan voor een groot deel ook niet door. Sportevenementen als voetbal en gymnastiek zijn voorlopig gestaakt, NL-Doet is afgelast, de koffieochtenden in het dorpshuis zijn opgeschort tot na 1 april en het gezamelijk  pannenkoekenbakken op vrijdag de 20ste kan ook al niet doorgaan. Jammer, jammer, maar het zij zo. In de winkels heerste meteen na de toespraken van Rutte en Bruins  topdrukte. Alsof Pasen en Pinksteren dit jaar op één dag valt,   zo royaal sloegen en slaan mensen in. ‘Nergens voor nodig’, zeggen kenners, maar krijg de geest maar es weer in de fles. De hamstertoon is gezet. In plaats dat men het besmettingsgevaar rustig afwacht, ontstaat er een soort onderhuidse paniek en blaast men het letterlijk juist op. Ik hoorde iemand al een vergelijking maken met de spaanse griep van 100 jaar geleden. Deze vergelijking  gaat nogal mank, maar het zegt wel iets over de onrust die er is ontstaan. Vakanties worden uitgesteld, beurzen gestopt, museums gesloten, evenals theaters.  Grote sportgebeurtenissen zoals wielrennen, basketbal en festivals zijn afgelast of tot nadere orde verplaatst. Het worden hele stille dagen -een beetje als die autoloze zondagen van weleer.

Wat mogelijk nog wél doorgaat is het leggen van de struikelstenen op dinsdag 31 maart voor twee huizen, teweten: Veenakkers 42a, tijdstip van legging 15.15 uur en Torenveen 28, tijdstip van legging 16.00 uur. Daarna nazit in het kleine kerkje om 17.00 uur. Het programma van die dag begint om 9.00 uur in de Jacobuskerk te Rolde. Het volledige programma is in te zien via: struikelstenen-aaenhunze.nl.  Ik kreeg op mijn artikel over de familie Cohen/Gudema een opmerking over struikelstenen voor verzetsstrijders. Dat was terecht. Er zijn inderdaad inmiddels hier en daar ook struikelstenen gelegd voor verzetsstrijders.  Nog een aanvulling in deze: RtvDrenthe heeft een podcast samengesteld over de familie Nijboer. In de oorlog woonden vader, moeder en 5 kinderen aan De Hilte 11. Ze hielden onderduikers, deze werden verraden. De twee onderduikers en vader Geert en de oudste zoon Harm werden opgepakt. Vader kwam na een forse betaling weer vrij, Harm werd tewerkgesteld in Neuengamme en stierf op 5 maart 1945 aan de gevolgen van deze martelgang. De podcast is vanaf 15 maart te beluisteren via www.rtvdrenthe/podcastDeHilte11. Radio Drenthe zendt het ook uit, op 5 zondagen achter elkaar, ik weet alleen niet precies op welk tijdstip.

Vooralseer blijven we gewoon doorgaan met waar we mee bezig zijn. Hopelijk is de rust bij mijn volgend schrijven weergekeerd en kunnen we elkaar een welgemeende hand geven.