Column Willem Haandrikman ”Mijn idee..!”

241

Mijn idee..!

Dik een jaar geleden schreef ik een stukje over de te houden schaatswedstrijden op natuurijs te Noordlaren. De Noordlaarders hadden het’m weer geflikt en andere gegadigde banen elders in de provincie hadden het nakijken. Altijd weer aardig om te zien; deze noaberschappencompetitie. Maar het stukje ging niet alleen over het genot van de Noordlaarders, hetgeen ook een beetje op ons grensdrenten afstraalde -uiteindelijk is de hemd nader dan de rok en Veenoord of Gramsbergen is wied weg… nee, in het stukje haalde ik voor het eerst het woord Groenthe aan. Ik had met wat gefriemel van de provincienamen Groningen en Drenthe Groenthe gemaakt als eventuele nieuwe naam voor de kop van Nederland. Met het wegvallen van steeds meer gemeenten, zelfs het onlangs geopperde idee om Haren bij Tynaarlo te voegen duidt al in die richting, leek mij het weggummen van de grens tussen Een-West en Munnekemoer nog slechts een formaliteitje van niks. Omdat beide provincies mij even lief zijn, maakte ik alvast dit voorzetje. Nu zou het van schandelijke hoogmoed getuigen als ik niemand van de 800.000 Groningers en Drentenaren in staat achtte op dit simpele idee te komen, en toch…ik hield het lange tijd voor een eigen vindinkje. Tot gisteravond. Gisteravond hoorde ik ineens bij TV-Noord  een verslag-gever reppen over Groenthe. Het ging weer eens over de nochtans gefingeerde samenvoeging van Groningen en Drenthe en de afnemende weerstand daartegen en natuurlijk de leutigheid over en weer. Zelfs weervrouw Harma de Boer deed haar stukje al op zien dreents. Niet dat ik mij verraden voelde; ik heb de naam Groenthe her en der laten vallen en de kans is niet ondenkbaar dat iemand er dus mee aan de haal is gegaan. Vreemd is dat niet en claimen dat het mijn idee is is moeilijk te staven. Als de twee kop(top!)provincies ooit één worden zal het mij deugd doen als het Groenthe wordt en geen mallotige bedenksel uit verweggistad Den Haag, Drentingen ofzo. Gieterveen ligt in deze superprovincie aardig centraal en zou misschien in beeld kunnen komen voor een nieuw op te zetten natuurijsbaan. Maar dan moet het wel gaan vriezen! Over ‘Leven in Groenthe’ zal ik niettemin blijven berichten. Tot wederhorens maar weer..!

Willem