Het verhaal van een kindergraf

712

Sinds 2019 is op de begraafplaats achter de kerk in Gieterveen regelmatig een groepje mensen te vinden die grafmonumenten restaureert. Deze vrijwilligers maken de graven schoon, lijmen zerken die gebroken zijn, en zorgen dat namen weer leesbaar zijn. Aan de noordkant van de begraafplaats stuitten ze op een klein graf dat helemaal bedekt was met onkruid. Een wit marmeren grafmonument met een vrijwel onleesbare opschrift stak boven het gras uit. Na wat boenen en puzzelen met de letters, kwam de naam Margje Hulshof tevoorschijn. Margje was maar anderhalf jaar oud geworden. Nieuwsgierig geworden naar dit korte leven, gingen de ‘graven-opknappers’ op zoek naar het verhaal van Margje.

Het meisje werd geboren op de Kopweg in Gieterveen. Haar vader was de landbouwer Jacob Hulshof. Jacob was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arum, een plaatje tussen Bolsward en Harlingen, ondergedoken. Hier ontmoette hij zijn latere vrouw Klaasje Tolsma. Jacob en Klaasje  verhuisden na hun trouwen naar het arbeidershuisje dat schuin tegenover de ouders van Jacob stond (nu Kopweg 6). De ouders Hulshof woonden op Kopweg 9. Op 6 februari 1949 werd Margje geboren. Een jaar later kregen Jacob en Klaaske een dochter die ze Jantje noemden.

Op dinsdag 8 augustus 1950 gingen Jacob en Klaaske in de avond op visite. Opa Boele Hulshof zou op de kleine Margje passen. Het kind ontsnapte aan opa zijn aandacht en verdronk in een sloot naast zijn huis. De familie was verslagen door het verlies van hun geliefde dochtertje. Margje werd begraven in Gieterveen.

In 1951, werd zoon Tjebbe geboren. Jacob en Klaaske verhuisden enkele jaren later van de Kopweg naar Franeker. In april 1959 emigreerden ze naar Nova Scotia, aan de oostkust van Canada. Hier kochten ze een kippenboerderij. Jacob en Klaaske kregen nog twee dochters. Zoon Tjebbe bracht nog eens een bezoek aan Gieterveen.

In 2021 werd het grafje van Margje in Gieterveen helemaal opgeknapt: het onkruid werd weggehaald, de grafsteen werd opgevuld met schoon grind en de letters op het monument werden opnieuw ingekleurd. Via via werd contact gelegd met Arie Hulshof, een neef van Margje haar vader. Arie herinnerde zich het drama rond de dood van het kleine meisje nog als de dag van gisteren. Met zijn hulp werd een emailadres gevonden van de familie Hulshof in Canada. Zo kon een bericht met foto’s van het gerestaureerde graf naar Jantje, die nu Janette Davidson heet, gestuurd worden. De verrassing was groot toen bleek dat Klaaske, de moeder van Margje, nog leefde. Klaaske is inmiddels 97 en woont in bij haar dochter Janette. Ze was erg dankbaar voor het liefdevol restaureren van het grafmonument van de kleine Margje. Tijdens de in november op de begraafplaats georganiseerde Lichtjesmiddag sprak Arie Hulshof ook zijn waardering uit voor de toewijding waarmee het kindergraf was opgeknapt. Voor de vrijwilligers waren de warme reacties van de familie uit Canada en Nederland een kroon op hun restauratiewerk.

 

Ria Blom-Hoving