Het jaar 2013 loopt bijna teneinde en is het leuk om met een jaaroverzicht eens terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken eerst terug op algemene gebeurtenissen van ons dorp. Het tweede gedeelte van dit jaaroverzicht gaat over onze website Gieterveen.com, welke nu precies een jaar geleden nieuw leven is ingeblazen.

Jaarwisseling (1-1-2013)
De jaarwisseling van 2012 naar 2013 verliep rustig met geen noemenswaardige gebeurtenissen. Oudejaarsdag startte guur, winderig maar droog. Ondanks dat zochten vele Gieterveners toch weer een plaatsje in het dorp om het traditionele carbidschieten uit te oefenen. Door een aantal was er rekening gehouden met een slecht weer scenario. Zo was er op de voormalige paasvuur-locatie een evenemententerrein ingericht. Compleet met tent, bar, muziek en toiletvoorziening. De heren die op het veldje aan de Broek-Meertensweg waren neergestreken hadden met een kleine partytent en wat koek & zopie minder uitgebreid uitgepakt. Maar ook hier was het prima vertoeven.

 

Inbraak (10-1-2013)
Het jaar was nog maar goed en wel begonnen of het inbrekersgilde sloeg op 10 januari toe aan de Meertensweg. Deze inbraak volgende op drie eerdere inbraken in 2012. De insluipingen vonden allemaal het afgelopen half jaar plaats. Net als de vorige keren had het boeventuig het gemunt op kleine, maar waardevolle goederen zoals geld, sieraden, spelcomputers, laptops, telefoons en tablets. De buit bestond deze keer dan ook uit een Xbox en sieraden. Een maand later was het dorpshuis aan de beurt en kreeg eveneens een bezoek van het gilde. 

Nina Hof in “the Voice Kids” (12-1-2013)
Nina Hof (11 jaar) zette bij het RTL programma “The Voice Kids” een spetterend optreden neer. Met haar eigen vertaling van het nummer Hopelessly Devoted To You van Olivia Newton John liet ze het publiek op de banken staan. Niet alleen het publiek, maar belangrijker nog, de coaches vonden het prachtig. Uiteindelijk draaide Angela Groothuizen haar stoel om en mocht Nina zich aansluiten bij haar team. Dit aanbod greep ze met beide handen aan. Voor de video van Nina’s auditie klik hier.

20130111-230824.jpg

Ongeluk op ijsbaan (22-1-2013)
Op de tweede dag dat de ijsbaan geopend is in Gieterveen moet de ambulance er al aan te pas komen. De dochter Noa van Mitra eigenaar Jos van de Berg is gevallen op de ijsvloer en bleek naar onderzoek in het ziekenhuis dat Noaeen gecompliceerde botbreuk in het bovenbeen te hebben.

Veenakkers een half jaar lang een bouwput (6-3-2013)
Aannemersbedrijf Koen Meijer BV startte met het vervangen van de riolering aan de Veenakkers. Het betrof het gedeelte tussen de bebouwde kom grens en de Broek. Gelijktijdig werd de rijbaan opnieuw bestraat en heringericht. De huidige riolering in de Veenakkerswas aan vervanging toe. Daarom werd in de rijbaan een nieuwe rioolleiding gelegd. Gelijktijdig werd ook een aparte rioolleiding aangebracht voor de afvoer van het regenwater. Tevens had Enexis de openbare verlichtingskabel vervangen en heeft Waterleidingmaatschappij Drenthe de waterleiding te vervangen. Dat deze vernieuwingen overlast bezorgen voor de bewoners van ons dorp tijdens de werkzaamheden was logisch en leverde een mooi ludiek artikel op.

IMG-20130524-WA0001

Veertig jarig bestaan en sluiting Porkenhoesie (15-3-2013)
Het weekend  van 15 maart stond in het teken van de viering plaats van het 40 jarig bestaan van het Porkenhoesie in Gieterveen. Deze viering had voor velen een bittere bijsmaak omdat Welzijn Aa en Hunze dit jaar zou stoppen met de exploitatie van de peuterspeelzaal. Gelukkig nam kinderopvang de Hasselbraam nam de taken over, maar voor een aantal leidsters was er helaas geen plaats meer bij deze organisatie. 

Bekendmaking plannen gebiedsontwikkeling Bonnerklap (8-4-2013)
Het waterschap Hunze en Aa’s, Het Drentse Landschap en de Grontmij de plannen bekend gemaakt voor het nieuw te ontwikkelen gebied van het natuur- en waterbergings-gebied de Bonnerklap tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis van Gieterveen. Dit plan omvat de hermeandering van de Hunze en de Beek, aanleg van het bergingsbekken met daarin vernatte natuur en omlegging afwateringsroutes ten behoeve van de landbouw.

Plankaart Bonnerklap

Nieuwe vereniging voor dartliefhebbers (17-4-2013)
Ons dorp kent vele verenigingen, maar voor de edele sport van het darten bestond nog geen organisatie. De DCG, oftewel Dartclub Gieterveen heeft zijn intrek gevonden in de ijsbaankantine aan de Hereweg-Noord te Gieterveen, waar ze haar pijlen elke woensdagavond van 20:00 tot en met 0:00 uur zal gooien.

Zwembad Gieterveen geopend (5-6-2013)
De winter was koud, van een voorjaar was geen sprake, maar toen de zomer begon was deze ook warm en lang. De jeugd van Gieterveen verzon verschillende manier om af te koelen en ons riviertje De Beek bleek uitermate geschikt.IMG_20130605_175930

Grote brand bij theeschenkerij (10-6-2013)
Een grote boerderij aan de Veenakkers is door een hevige brand volledig verwoest. Alleen een schuur kon behouden worden.

Opsporing verzocht voor Gieterveense Beesten (18-6-2013)
Gieterveen.com blijkt een uitermate geschikt medium om weggelopen of gevonden beesten weer bij hun eigenaar terug te brengen. Zo bleek Vlinderhondje Felix zoek en werd deze een aantal dagen later teruggevonden in de Beek. Het dier was niet instaat om zelf weer de wal op te klimmen. Even later was konijn Ellert opstap om zich te goed te doen aan de vrouwtjes in het bos. Ook konijn Balou vond zijn baasje terug via dit medium.

Tina kantineheld bij VI (23-9-2013)
Tina schitterde als kantine held bij voetbal international(RTL) waar zelfs Johan Derksen zijn hart vol hart van ons prachtige dorp. 

Gieterveen wereldberoemd in Nederland (16-10-2013)
Het schijnt dat Gieterveen in maand oktober de minste neerslag hebben ontvangen van de weergoden, aldus RTL weer (RTL). Waar de rest van Nederland schijnbaar aan het pompen was om hun kelder/woning droog te krijgen, konden wij Gieterveners rustig achterover leunen en genieten van de geneugten des levens.

Als je heel goed kijkt zie je Gieterveen staan in de rechterbovenhoek van het kaartje.

Zestien jarige poes in boom (19-10-2013)
Terwijl de meeste mannen om 19.00 uur met het bord op schoot naar Studio Sport zaten te kijken, was de vrijwillige brandweer druk met het bevrijden van een 16 jaar oude poes die zondagmiddag in een grote boom aan de Meertensweg was geklommen. De brandweer rukte in eerste instantie uit met 1 brandweerwagen, maar al vrij snel werd duidelijk dat ze voor de kat z’n viool waren gekomen, want dit katje was niet voor 1 gat te vangen. Daarom besloot men op te schalen en grof geschut in te zetten en kwamen er nieuwe brandweerlieden met een hoogwerker.

Ook storm in Gieterveen (28-10-2013)
Maandag 29 oktober werd ons land hard getroffen door een stevige storm. Er werd veel schade aangericht in Nederland, ook Gieterveen ontkwam niet aan dit leed. De meeste schade bestond uit omgewaaide bomen.

 

Gieterveen.com
De website Gieterveen.com is na een grondige opknapbeurt afgelopen jaar nieuw leven in geblazen. De redactie bestaat uit 5 personen, die de website vullen met artikelen. Zij worden daarbij geholpen door mensen die informatie aanleveren of columns schrijven, zonder hulp van deze mensen zou het niet mogelijk zijn deze website draaiende en interessant te houden, waarvoor dank!

Inmiddels hebben we dit jaar ruim 17000 bezoekers mogen verwelkomen, waarbij meer dan 45000 pagina’s zijn weergegeven. De meest bezochte onderdeel op de website is de dorpsagenda. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel, waarbij de bezoeker direct kan zien wat er te doen is voor de inwoners van ons dorp.

De top 10 meest gelezen artikelen:
01. Gieterveen wereld beroemd in Nederland (1232 keer gelezen)
02. Parkeerplaats aan de Veenakkers in gebruik genomen (708 keer gelezen)
03. Zwembad Gieterveen geopend (608 keer gelezen)
04. Van Gieterveen naar Canada, ruim 30 jaar later (583 keer gelezen)
05. Nieuwe website Gieterveen.com online! (344 keer gelezen)
06. 16 jarige poes vast in boom, brandweer geeft mooie show (330 keer gelezen)
07. Reportage zeevissen (328 keer gelezen)
08. Gezocht: Vlinderhondje Felix (304 keer gelezen)
09. Sport en feestweek gestart (303 keer gelezen)
10: Nina Hof door bij TV-audities “The voice kids” (301 keer gelezen)

One thought on “Jaaroverzicht 2013

Geef een reactie