Uw eigen vruchtensap thuis serveren? Dat kan binnenkort! Tijdens de herfstmarkt in Gieterveen kan uw eigen fruit verwerkt worden tot sap. Er is een mobiele fruitpers aanwezig op de markt.

Van Fruit naar Sap…

Het fruit wordt eerst gewassen, daarna fijn gehakseld en vervolgens wordt de pulp op een band geperst. Het sap en vruchtvlees worden dan gescheiden. Afhankelijk van de versheid van het fruit en de soort appel/peer is het rendement ca 75 %. Het sap wordt gepasteuriseerd tot 80 graden Celsius en verpakt in een bag in box van 5 liter. Het sap is dan nog 2 jaar houdbaar en na opening nog circa 2 maanden, ook buiten de koelkast. Het dient wel vorstvrij bewaard te worden.

U kunt ook een combinatie maken van appels en peren met klein fruit, druiven, aardbeien, kersen, bessen, ontpitte pruimen. Voeg niet meer dan 10% klein fruit toe. Laat u alleen appels en peren persen, dan is een mix van 70 % appel en 30% peer een aanrader. Let wel op dat de peren hard moeten zijn, zachte peren kun je niet persen.

De prijzen zijn tot 500 liter per afnemer € 1,00 per liter = € 5,00 per pak.

Hoe kunt u uw fruit laten persen?

U kunt zich per direct  en voor 23 september aanmelden bij de contactpersoon van de fruitpersdag:

Jan de Graaf, telefoon:06 1100 5862

Geef dan uw naam, telefoonnummer en E-mailadres door. U moet dan gelijk het gewenste aantal kilo’s fruit doorgeven. Dit is van belang voor de planning van de dag. De contactpersoon geeft aan u door hoe laat u aan de beurt bent. Dit voorkomt lange wachttijden. Om circa 75 kilo fruit te laten persen moet u rekenen op 30 minuten. Het fruit hoeft u thuis niet te wassen, maar het is wel gewenst dat er geen zand en gras aan zit. Ook rotte vruchten graag thuis eruit halen.

Heeft u geen fruit, maar u wilt wel verse, biologische vruchtensap?

De snoeivereniging Gieterveen en omstreken verkoopt op de markt naast de peren ook sap. Bij de vrijwilligers aan de kraam kunt u terecht voor vragen, peren en vruchtensap.

U kunt de kraam van de snoeivereniging vinden naast de molen, onder de appelboom…

Tot ZONDAG 23 SEPTEMBER!

Bezoekadres Herfstmarkt Gieterveen: Broek 62, 9511 PV  GIETERVEEN
Contactpersoon fruit persen: Jan de Graaf, tel: 06 1100 5862,
Marktmeester: Fred Bisschop, tel: 06 5396 3908