“Op een dag vroeg de moeder van Roodkapje of ze wat eten en drinken naar oma wilde brengen die woonde op een open plek in het grote woud”….

We weten natuurlijk allemaal hoe dit verhaal afloopt, een dappere jager sneed uiteindelijk de boze wolf open en haalde oma en Roodkapje uit de buik van de wolf. Eind goed al goed!

Als het aan Staatsbosbeheer ligt, zal dit zich binnenkort ook in Gieterveen kunnen afspelen. De Nederlandse bos- en houtsector wil namelijk 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. De nieuwe bosaanplant beslaat een gebied dat groter is dan de Veluwe. Kosten, ruim drie miljard euro, verspreid over dertig jaar. Eén van de gebieden waar dit gerealiseerd moet worden zijn de veenkoloniën in Drenthe. Heel toevallig ligt Gieterveen middenin dit gebied. Het bos zal deels in bestaande natuurgebieden worden aangeplant en deels worden hier landbouwgronden voor gebruikt.
Wonen we straks midden op een Veluwe en kunnen we elke ochtend in onze onderbroek wilde zwijnen uit onze tuin jagen of worden het slechts steriele productiebossen waar nog geen ruimte is voor een kreupele eekhoorn met bindingsangst? Of is dit toch gewoon een sprookjesbos dat als proefballon uit elkaar spat tijdens de verkiezingsstrijd van de komende winter. De tijd zal het ons vast wel leren! 

Laten we in ieder geval maar alvast hopen dat de jagers van Gieterveen net zo dapper zijn, zoals die in het sprookje van Roodkapje ooit waren…

Geef een reactie