drents_archief_kaart_semslinie_detail-jpg84872e1ff473af17ba7df6855ec6e409
De bewuste kaart van Gieterveen uit het Drentsarchief. Klik op de kaart voor een groter exemplaar!

Je kunt tegenwoordig over de vreemdste dingen een verkiezing houden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de presidentsverkiezing tussen twee complete malloten in Amerika of een “heel belangrijke” verkiezing over een nieuwe dorpsvlag van Gieterveen
Let op: stemmen kan tot 1 november (voor de vlag van Gieterveen dan, de Amerikanen mogen 8 november stemmen)
Niemand in onze mini-metropool zal er ooit eerder van gehoord hebben, maar er bestaat ook een verkiezing voor het mooiste archiefstuk van Nederland. Dit zou vast en zeker dit jaar ook zo gebleven zijn, als het Drentsarchief niet een oude kaart uit 1764 van Gieterveen had ingestuurd als hun mooiste archiefstuk. De ingestuurde kaart is een uitsnede van een kaart over de Semslinie. Dit is een kaart van de oudste lijnrechte grens ter wereld. De kaart moest een eind maken aan jarenlange conflicten. Maar de kaart verergerde de situatie juist. “Er waren allerlei schermutselingen zoals boeren die grenspaaltjes verwijderden”, zegt Egbert Brink, conservator van de kaartencollectie.

Als we dan als lokale inboorling van Gieterveen een blik werpen op de bewuste en beruchte kaart valt ons natuurlijk direct op dat op de plaats van de Boerendijk en Kopweg een dijk door het veen lag met de naam Bonnerdijk. De Beek ging door het leven als Bonnerbeek en dat ie een stuk langer was dan tegenwoordig. Het is blijkbaar in die tijd ook nog niet logisch bevonden om het Noorden boven aan de kaart te zetten. De bovenkant van de kaart is nu ongeveer in de richting van het zuid oosten. Ach ja…. dat is ook maar een afspraak… Wat verder opvalt dat het vergeten verlaat van Gieterveen gewoon op de kaart staat als “Tjassensverlaat”

Binden stemadvies

En nu we toch ongevraagd meedoen als inzending moeten we als inwoners van Gieterveen dan ook massaal gaan stemmen op “onze kaart” Stemmen kan hier!!! Meer informatie en een paar leuke weetjes over de Semslinie zijn te vinden in onderstaande video van rtvDrenthe.

Geef een reactie