Het vieren van het Pasen in ons dorp zal niet veel anders zijn dan in andere Drentse dorpen en toch is die van Gieterveen speciaal. Het is namelijk ons Paasfeest! De activiteiten rond het Pasen concentreren zich allen op 2de Paasdag. In de ochtend begint het met het zoeken naar de Paaseieren en het eindigt in de de avond met het ontsteken van het Paasvuur. 

Eieren zoeken
IMG_20140421_105704Bij het krieken van de dag werd menigeen onrustig, wegens het opkomende slechte weer. De organisatie, de AVG, zag echter dat het om half 11 droog zal zijn en dat het zoeken zonder problemen zou gaan verlopen. Vele kinderen kwamen op deze activiteit af en werden verdeeld in 2 groepen. Kinderen tot en met groep 3 van de basisschool mochten zo’n 140 eieren zoeken in het grote bos naast de ijsbaan en vanaf groep 4 in het bosje naast de beek met hogere begroeiing. Ook zei zochten daar zo’n 140 eieren. Er werd door beide groepen goed gezocht en na telling bleek dat, op 25 eieren na, de meeste toch werden terug gevonden. In het bosje naast de Beek liggen er nog 9 en in het andere bos dus nog 16. De Paashaas wil ze graag terug!

IMG_20140421_110343Winnaars tot en met groep 3:
eerste: Vera (11 eieren, 64 punten)
tweede: Senna (11 eieren, 60 punten)
derde: Lynn (10 eieren)

Winnaars vanaf groep 4:
eerste: Ryan D (23 eieren)
tweede: Sanne I (19 eieren)
derde: Sam K (15 eieren)

 

Paasvuur
IMG_20140421_201723_1Het was dan wel geen wedstrijd met buurdorp Gieten, maar vergeleken met hun “lullige” bultje hebben we dus ruimschoots gewonnen!!! Wij hadden een prachtige grote bult, welke in 2 dagen is aangevoerd door vele inwoners van Gieterveen en directe omgeving. Door het alziend oog van Dorpsbelangen, de organisatie die het Paasvuur organiseert, lag er alleen snoeihout op de bult. Mede door het mooie weer aan het einde van de dag was de opkomst erg goed. De lokale keet verzorgde voor de aanwezigen de nodige versnaperingen en voor een stukje achtergrond muziek.
Velen vroegen zich echter af waarom het Paasvuur niet ontstoken wordt op eerste Paasdag, zoals dit ook in een aantal andere dorpen gebeurd, bijvoorbeeld Gasselte. De  vrije dag na het Paasvuur wordt door zowel kinderen als volwassenen gemist is de gedachte. We hebben een poll opgesteld met de vraag:

Sorry, er zijn geen polls op dit moment.

 

 

IMG_20140421_193515_1

 

Geef een reactie