Politiek debat Aa en HunzeHet “The day after” gevoel zal bij velen nog door het hoofd gaan naar de bevlogen “avond van de politiek” in Gieterveen. Vereniging Dorpsbelangen Gieterveen had gisteravond het politieke debat georganiseerd met alle politieke partijen die in de gemeente Aa en Hunze meedoen aan de verkiezingen van 19 maart. Zo’n 60 personen kwamen op dit ware spektakel af. In tegenstelling tot  de opkomst tijdens debatten in andere  dorpen  uit onze gemeente (gemiddelde opkomst 10 personen volgens betrouwbare bron) was het bij ons een groot succes. De leeftijdsopbouw van het publiek was echter dusdanig dat ik (36 jaar) met genoegen verwelkomt werd met, “Ahh… de jeugd komt ook!”

We hadden het genoegen om de nummers 2, 3, 4, 5, 6 of 7 op de lijsten van de politieke partijen te mogen ontvangen. Dit gold niet voor het CDA trouwens, lijsttrekker Miriam van der Ven was wel persoonlijk aanwezig bij het Gieterveens debat. De lijsttrekkers van de overige partijen hadden gekozen om naar het politiek debat in Spijkerboor te gaan (opkomst 10 man, volgens betrouwbare bron). De drang van de aanwezige partijen om zich in een goed daglicht te plaatsen onder de bevolking was er niet minder om en de bezoekers hebben een goede indruk gekregen wat de standpunten zijn.

Bij een politiek debat is het belangrijk om te kijken wat het promotiemateriaal is dat de politieke partijen hadden meegebracht.  Allereerst waren er natuurlijk de politieke flyers (allen, minus D66), de pennen (VVD en Groenlinks), potloden (Groenlinks), sleutelhanger (VVD), fluitje (Groenlinks) en een ruitenkrabber (VVD). De redactie van Gieterveen.com heeft zich afgevraagd of het fluitje van Groenlinks iets symbolisch moest voorstellen of dat ze die nog liggen hadden van één of ander actie uit bevlogen tijden. Echter toen we dit wilden navragen, bleek Groenlinks al vertrokken. We kwamen dan ook wel erg laat met deze vraag.

De buit van een avond debatten.
De buit van een avond debatten.

Veel besproken onderwerpen waren, zorg*, vergrijzing, zorg, windmolens**, zorg, starterswoningen, zorg, windmolens, seks***, zorg, participatiesamenleving  en ook nog iets over windmolens.

* met name ouderenzorg.
**Met windmolens wordt niet bedoeld de oud Hollandse graanmolen, maar de welbekende windturbine. Dit werd verhelderend verwoord door de D66.
***Seks met als doel voorplanting en dus oplossing voor de vergrijzing. Echter met 122 leerlingen op onze basisschool  zit dit wel goed bij ons.

Na afloop van dit politieke debat kreeg het publiek een drankje aangeboden door Vereniging Dorpsbelangen, de redactie van Gieterveen.com heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt en ziet alweer uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en het daarbij behorende debat.

Voor iedereen die nog niet weet na deze avond wat hij/zij moet stemmen is er een handige kieskompas waar je door 30 vragen te beantwoorden een idee kunt krijgen wat je moet stemmen.

Geef een reactie