Vandaag waren er twee grote activiteiten in Gieterveen georganiseerd. Ten eerste was er door stichting Het Drentse Landschap een opendag opgezet over de natuurontwikkeling in het recent bij Gieterveen aangelegde natuurgebied Bonnerklap. Ten tweede werd er rond de molen de inmiddels bekende en succesvolle herfstmarkt gehouden.


21757600455_d1a2d5ebfb_kHerfstmarkt

Sinds een aantal jaren wordt er tijdens het herfstseizoen een markt gehouden rondom de molen. De bezoekers kunnen op deze gezellige markt, diverse artikelen bewonderen en kopen die je op een “normale” markt minder snel tegen zal komen. Zoals diverse streek-  en handgemaakte producten. De inwendige mens kon hier ook verwend worden door verschillende versnaperingen die aangeboden werden.
De leemoven behorende bij de molen was natuurlijk ook weer opgestookt met hout en de vrijwilligers hebben hierin vele broden kunnen bakken. Het aantal kraampjes en bezoekers lijkt iedere jaar te stijgen en dit jaar was hierop geen uitzondering.


21757654925_8641df2704_kOpendag Bonnerklap

Stichting Het Drentse Landschap organiseerde vandaag ook een open dag met gidsen die het publiek rondleiden in het nieuwe natuurgebied. Bij standjes werd uitleg over de verschillende dieren die in het gebied al dan niet gewenst voorkomen. De dieren op de afbeelding hiernaast zijn bijna allemaal van het kaliber “liever niet” en worden dan ook op vriendelijk wijze verzocht hun heil elders te zoeken. Er was ook een stand te vinden, die in het teken stond van het “oerleven”. Hier kon men leren wat je allemaal te eten kunt vinden in de Nederlandse natuur en hoe je zonder lucifer of aansteker vuur kunt maken.
Verder konden kinderen met behulp van netten waterdieren vangen in de beek en met behulp van een kaart uitzoeken wat ze gevangen hadden. Een aantal interessante en ook zeldzame beesten kwamen bovenwater, zoals bij iedereen wel bekende kleine modderkruiper.

In het kleine kerkje was een film te zien van Het Drentse Landschap over de natuurontwikkeling rondom de Hunze.


Hieronder zijn foto’s te zien die tijdens beide activiteiten zijn genomen. Door er op te kikken, open je een grotere versie.