70 jaar bevrijding Gieterveen logo TransparantOp 13 april 2015 was het exact 70 jaar geleden dat Poolse en Canadese soldaten Gieterveen en Nieuwediep verlosten van het juk van de Duitse bezetter. Samen met de gedachte dat we hier in Nederland in vrede mogen leven, organiseerden diverse verenigingen uit onze dorpen op zaterdag 30 mei een ééndaags bevrijdingsfeest. Deze dag bestond onder andere uit een drukbezochte dorpsontbijt, actieve theatervoorstellingen voor kinderen en volwassenen, een film over gebeurtenissen en herinneringen uit de oorlog in Gieterveen en een gezellig en eveneens drukbezocht slotfeest.

De organisatie was in handen van maar liefst 6 verenigingen. Dit waren onze beide toneelverenigingen Crescendo en Maranatha, Oranje Vereniging Gieterveen en Nieuwdiep, Activiteiten Vereniging Gieterveen, molenstichting “De ééndracht” en vereniging Gieterveen.com. Samen met meer dan 50 vrijwilligers is er een ééndaags evenement neergezet voor jong en oud.

ontbijtDorpsontbijt
De dag begon om 9:00 uur met een dorpsontbijt waar maar liefst 250 dorpsgenoten op afgekomen waren. De burgemeester van onze gemeente Aa en Hunze was hierbij aanwezig en gaf een toespraak over oorlog en vrede. Verder werd er nog een lied ten gehore gebracht over de oorlogsbeleving in ons dorp geschreven door Wies de Boer en werd het Wilhelmus uit volle borst meegezongen door iedereen.

 

Film in de molen

De gehele dag door werd een film vertoond in de molen over de gebeurtenissen tijdens de tweede wereld oorlog in ons dorp. Een aantal mensen vertellen hierbij hun vaak emotionele herinneringen aan deze donkere periode uit de geschiedenis van ons dorp. De video is hieronder nog eens te bekijken. Deze video is ook verkrijgbaar op DVD. De kosten zijn €2,- en is te bestellen bij Harmtje Poelman (648544)

 

kinder

Belevingstheater voor kinderen
Speciaal voor kinderen van de basisschool was er een theatervoorstelling geschreven, waarbij de kinderen konden beleven hoe het was om in de oorlog te moeten leven. Veel kinderen uit onze beide dorpen deden mee aan dit onderdeel. In groepjes van 4 tot 6 kinderen moesten er opdrachten worden gedaan, welke tijdens een speurtocht door het dorp gevonden konden worden. Acteurs van Maranatha en Crescendo namen deze taak op zich. Helaas werd dit onderdeel door een aantal fikse hagel en onweersbuien verstoord. Dit mocht echter de pret niet drukken en werd dan ook ondanks het weer als erg leuk gevonden.

 

uitgelicht

Belevingstheater voor volwassenen
Voor de volwassenen was er eveneens een speciale theatervoorstelling geschreven. De deelnemers moesten keuzes maken, die verderop tijdens het theater een cruciale rol bleken te spelen. De deelnemers moesten bij de start zich melden bij Gestapo hoofdkwartier van Herr Flick en Helga in de molen. Verderop kwamen ze nog meerdere typetjes tegen van Dad’s army, het café van René (Allo Allo) een gewonde parachutist met open wonden in gezicht en borst, een aantal nazi soldaten, verzetsstrijders en onderduikers. De deelnemers werden eveneens blootgesteld aan het eten wat er in de oorlog nog te verkrijgen was en werden beproefd in het bouwen van een brug over de beek.

 

Lied gezongen door Albert Kupers
Albert Kupers heeft een lied geschreven over deze feestdag. Direct na het bekend maken van de winnaar van het belevingstheater heeft hij het lied gezongen.

De tekst van van het lied staat hieronder:

Vanmorgen toen was iedereen al taamlijk vroeg in touw.
De medewerkers waren al paraat voor dag en dauw.
Het hele dorp kwam eten, saam gezellig in de tent.
Het was een hele krachttoer, maar wat werden we verwend.

Refr: Daar bij die molen, die mooie molen
Daar kwamen wij te samen met elkaar.
Daar bij die molen, die mooie molen.
Zo met zijn allen is het gezellig daar.

Na elven gingen toen vol moed de kinderen op stap.
Met hagelstenen en ook nog een enkle onweersklap.
Toch bleef de stemming er goed in ondanks het slechte weer.
Geridderd kwamen zij terug en ze genoten zeer. Refr.

De legertruc van vroeger tijd viel prima in de smaak
Een tochtje met zo’n oorlogsvoertuig was een goede zaak.
’t Bewaren van een groot geheim, als vroeger in ‘t verzet.
Die opdracht deden zij dan ook ontzettend nauwgezet. Refr.

En Joran Haandrikman heel flink ging als parachutist.
De zon, die heeft hij toen toch wel ontzettend erg gemist.
Totaal verkleumd en stijf en stram kwam hij toen uit de boom.
Hij voelt wellicht vannacht nog wel de kou nog in een droom. Refr.

Vanaf vijf uur ging er nog eens een grote groep op stap.
Met jongeren en met gezinnen en de oude hap.
De tocht zat vol verrassingen, waar haalden ze ‘t vandaan.
Wat hebben ze ons allen toch enorm versteld doen staan. Refr.

De oude koningin was er, getooid in vol ornaat.
Ze prees haar landgenoten en dat deed ze heel kordaat.
Voor iedereen een passend woord en weet je wat ze zee:
“Zeg beste vriend jij krijgt van mij een onderscheiding mee.” Refr.

Voor de vrijwilliger en zo was heel veel werk te doen.
Daarom voor mannen graag de vijf , voor dames graag een zoen.
De dag was onvergetelijk en dat smaakt erg naar meer.
Met vijf jaar zien wij dan elkaar wellicht hier nog eens weer. Refr.

 

band

Slotfeest met Steaming Piano’s
De band Steaming Piano’s heeft de dag fantastisch afgesloten met een geweldig optreden. Tot half twee wisten zij het publiek erg goed te vermaken. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en wil dan ook alle vrijwilligers en sponsoren bedanken voor het mogelijk maken van deze feestdag!

 

Foto’s tijdens dit evenement

Tijdens het evenement zijn er veel foto’s gemaakt door diverse mensen. Hieronder zijn de foto’s terug te vinden van Daniel Hoving, Harmtje Poelman en Jan Warmink. Er is getracht om ze zoveel mogelijk op chronologische volgorde te zetten. (dit is echter niet gelukt….)