Zaterdag 9 februari jongstleden stond het dagelijks leven van Drenthe geheel in het teken van Gieterveen. RTV Drenthe’s radio programma Hemmeltied was te gast in ons mooie dorp. Een kort verslag.

Al ruim voordat de uitzending begint zit dorpshuis Ous Hoes zo goed als vol. Er is veel belangstelling voor dit gebeuren. Dat is ook goed te merken in de stemming, want die zit er, ondanks het vroege tijdstip, al goed in.
Om klokslag 10.00 uur begint de uitzendingen wordt het publiek welkom geheten door presentatoren Harm Dijkstra en Hennie Kuijer.

Belangrijk onderdeel van de uitzending is de quiz waarin de voetbalvereniging (Jasper Koopman, Stefan van der Veen en Mark Roossien) het opnemen tegen een team van toneelspelers (Roelie Eleveld, Arjan Klaassens, Joke Roossien). De quiz bestaat uit drie speelronden waarin de algemene kennis, muzikale kennis en de hand-oog coördinatie (het bouwen van een toren met blokken) op de proef wordt gesteld.
Op verzoek van de voetbalvereniging wordt over de uitslag van de quiz geen enkele mededeling gedaan.

Naast het spel worden verschillende interviews afgenomen met dorpsbewoners over een ruim aanbod van onderwerpen.

Bé Blaauw is contactpersoon deze ochtend en verteld over het wel en wee vroeger op school, Roel Klein staat centraal in het item de nei Drent, een interview met een nieuwe Drent. Gerard Doeve is de afvaardiging van Stichting Dorpsbelangen Gieterveen, Meina Hoving heeft de potten en pannen op het vuur staan, Harm Dijkstra kijkt verlekkerd in de pannen, het ruikt lekker en ziet er goed uit.

Het tweede uur wordt geopend door Jan Mantingh, hij heeft zijn oldtimer collectie tentoongesteld. Freek van der Veen heeft ook een collectie uit de schuur gehaald, zijn Porsche trekker collectie. Roel Stoel gaat verder terug in de tijd en licht het ontstaan van het dorp Gieterveen toe.
De laatste bekende Gietervener is Harm Jan Wigchering. De omvang van zijn akkerbouwbedrijf, 10 bietenrooiers, 9 aardappelrooiers en 6 trekkers, zal menig-een in Drenthe versteld hebben doen staan.

Het slotakkoord was weggelegd voor popkoor Notes & Quotes, dat de gehele ochtend van muzikale omlijsting heeft voorzien.

De gehele aflevering is hier terug te luisteren.