Starterswoningen Gieterveen

Afgelopen avond (dinsdag, 23 april) was er een bijeenkomst over starterswoningen Gieterveen van de Gemeente AA & Hunze, KUUB, Rabobank en woningstichting de Volmacht waarbij ook vereniging Dorpsbelangen Gieterveen aanwezig was.

Onder starters werd verstaan. Een ieder die zich op de woningmarkt gaat begeven. Vertrek je uit je ouderlijk huis en wil je op jezelf gaan wonen in een huur- danwel koop woning dan ben je een starter.

Huren?

Voor de huurders onder ons was woningstichting de Volmacht aanwezig. Woningstichting de Volmacht bezit een 88 woningen in Gieterveen. De woningen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  1. Jongeren woning
  2. Eengezinswoning
  3. 65+ woning

De huurprijzen variëren van pak hem beet 250 – 650 euro per maand. Om in aanmerking te komen voor een van de type woningen moet je een inschrijving voldoen bij de Volmacht. De gemiddelde huurder van de Volmacht zit 10 – 12 jaar in hun woning. Bij de jongerenwoning zal de omloopsnelheid iets groter zijn (denk hierbij aan de woonboerderij).
De afgelopen twee jaar heeft de woningstichting een twee tal huizen ter verkoop aangeboden aan bestaande huurders. Deze huurders zijn tot op de dag van vandaag nog niet ingegaan op het aanbod van de Volmacht. Mocht een van de huurders besluiten om een woning elders te zoeken dan komt de woning vrij op de markt en hebben ze een geschatte verkoopwaarde van tussen de 100.000 en 125.000 euro (Het gemiddelde van twee taxatierapporten wordt genomen). Deze huizen vergen wel enig onderhoud echter zijn ze goed leefbaar. Maar vooralsnog ziet het er niet naar uit dat één van deze twee huizen binnen aanzienlijke tijd te koop komen.

Koopwoning beleid de Volmacht:
In de tweede helft van dit jaar gaat de woningstichting hun verkoopbeleid aanpassen. In de toekomst komen er wellicht meer huizen in de verkoop. Momenteel is de verkoopratio ongeveer 10% dit wil zeggen dat van elke tien aangeboden huizen er 1 verkocht wordt. Hoeveel woningen er bij komen wordt in de loop van het jaar duidelijk. Echter krijgen de oorspronkelijke huurder altijd de eerste kans tot koop. Het huis kan niet in de verkoop gaan voordat het huurcontract met de bewoners verbroken is. Zolang de huur strekt blijft het huis op de nominatielijst staan voor verkoop.

 

Kopen?

Voor potentiële kopers kon dit nog wel eens een hele interessante avond zijn. KUUB is een onafhankelijke stichting die toekomstige kopers begeleid in de totstandkoming van aankoop grond tot aflevering huis. KUUB helpt in informatievoorziening t.a.v. projecten met particuliere nieuwbouwhuizen.
De Gemeente AA & Hunze heeft momenteel in Gieterveen 1 bouwlocatie waar eventuele starterswoningen gerealiseerd kunnen worden. Het voormalig oude schoolterrein is als enige plek in Gieterveen aangegeven, geen andere plek is helaas mogelijk. Dit terrein bevind zich aan de Broek/Meertensweg. Momenteel beschrijft het bestemmingsplan van de gemeente; 2x een enkele woningen en 2x een twee onder een kap woning.
Mocht animo zijn voor minder grote kavels en minder dure huizen dan is de gemeente eventueel bereid om het bestemmingsplan hiervoor te wijzigen. Het is dan mogelijk om een andere kavel verdeling te maken.

Wat zijn de kosten van een woning?
Er zijn verschillende situaties geschetst van starterswoningen. Gelukkig verstaat men onder een starterswoning een woning vanaf plusminus 100.000euro incl. grond volledig bewoonbaar. De grondprijzen die voorgelegd werden was 25.000 tot 30.000euro voor een kavel incl. BTW. (Het gaat hier denken wij om een kavel van tussen de 250 – 300m2). Voor 175.000 euro is het mogelijk een twee onder 1 kap nieuwbouw woning neer te zetten incl. grond volledig bewoonbaar. Afhankelijk van het aantal vierkante meters grond kan de prijs variëren.

Vervolg???
Gieterveen.com beschikt over een enquete formulier met die bestaat uit een aantal simpele vragen waardoor duidelijkheid verschaft moet worden naar de vraag van woningen. Waar is behoefte aan? Heb jij interesse in wellicht een starterswoning in de prijsklasse 100.000 – 200.000 euro? Neem dan contact op met ons en wij mailen het enquêteformulier naar jou toe.
Binnen nu en een paar weken kunnen starters voor een koopwoning op uitnodiging van de Gemeente een avond langs komen. Op deze avond wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden. Wij als Gieterveners die wellicht hier een huis willen kopen kunnen de koppen bijelkaar steken en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.

Neem contact met Gerard Koops op als je in bent voor een (starters)koopwoning in Gieterveen. Dat kan via dit contactformulier. Je krijgt dan het enquêteformulier toegestuurd en mag deze per ommegaande retourneren. Daarna wordt je op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.
Wil je in aanmerking komen voor een huurwoning neem dan contact op met woningstichting De Volmacht.

Graag binnen twee weken contact opnemen. Dit omdat de iniatiefnemers en de gemeente een relatief snelle slag willen maken om de voortgang spoedig te houden. Alles is geheel vrijblijvend en informatief. Er zal een bijeenkomst gehouden worden op het gemeentehuis over een aantal weken (lees: plusminus 4 – 6 week).

One thought on “Starterswoningen Gieterveen

  1. Een zeer goede bijeenkomst met zeker potentie voor startende Gieterveners. Ik hoop op meer starters om samen een plan te maken voor een mooi en leefbaar Gieterveen. Ook voor ons als jeugd! Neem contact op.

Geef een antwoord