Stelling: kattenkwaad of diefstal

571

Stelling: kattenkwaad of diefstal

Deze week verscheen er een artikel in het Dagblad van Noorden betreft  een ontvreemd plaatsnaambord van het dorp Grolloo. Het bord hangt al enige tijd boven de gevel van ijssalon Bella Toscana in het Texelse De Koog. Volgens het artikel blijkt dat gepensioneerd bluesgitarist Frits Bonne het bord al enige tijd “leent” van de gemeente Aa en Hunze.

Het bord was volgens Bonne niet te koop waarop hij het heft in eigen handen nam. Hoewel hij het een zeer ongehoorzame daad noemt, reed hij op een dag vanaf Texel naar Grolloo om het bord van de paal te halen en aan zijn eigen huis te schroeven.

Reactie van de gemeente Aa en Hunze bleef niet uit en deze werd de volgende dag dan ook gepubliceerd. De gemeente reageerde ietwat laconiek om de actie van Bonne niet goed te keuren maar er de humor wel van in te zien. Wel kan Bonne een factuur tegemoet zien van de gemeente Aa en Hunze.

Beide artikelen staan vol met termen als: ludiek, geintje, humor en lachen. Toch blijkt de ogenschijnlijk onschuldige actie van de heer Bonne toch wel een geval waar vraagtekens bij geplaatst kunnen worden. Gemiddeld verdwijnen er zo’n twintig borden per jaar in de gemeente Aa en Hunze. Het aanschaffen van vervangende exemplaren kost de gemeente Aa en Hunze in een periode van 5 jaar tussen de tien en twintigduizend (!) euro. Serieuze getallen waarbij nog geen rekening is gehouden met het arbeidsloon voor het terugplaatsen van de borden.

Dat er niet met “loeiende sirenes” naar Texel wordt gereden om het bord op te halen lijkt voor de meeste Nederlanders logisch. Er zijn immers zoveel cafés, sportkantines en studentenhuizen waar een dergelijk bord aan de muur hangt. Waarom zal dit voorval dan wel onder de loep moeten worden genomen? Toch zijn er weinig verschillen tussen het wegnemen van een plaatsnaambord en een ordinaire winkel- of koperdiefstal waarbij “loeiende sirenes” wel worden toegejuicht en doorgaans straffen als geldboetes of in ernstige gevallen zelfs gevangenisstraffen voor worden uitgedeeld.

Hoe je het voorval ook wilt noemen het weghalen, lenen of stelen van verkeersborden die eigendom zijn  van gemeentes of provincies, om deze vervolgens voor decoratie-doeleinden te gebruiken blijkt een alom geaccepteerd voorval. Daarom de volgende stelling:

[CP_POLLS id=”11″]

De volledige artikelen gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden zijn te lezen via onderstaande links:

Tesselaar ‘leent’ bordje Grolloo: ‘Laat ik ondeugend wezen en het eraf halen’
Gepubliceerd: 28 november om 10:10 uur
http://www.dvhn.nl/drenthe/Tesselaar-%E2%80%98leent%E2%80%99-bordje-Grolloo-%E2%80%98Laat-ik-ondeugend-wezen-en-het-eraf-halen%E2%80%99-22700622.html

Wethouder Aa en Hunze: Bluesfan uit Texel moet bordje Grolloo betalen
Gepubliceerd: 29 november om 18:36
http://www.dvhn.nl/drenthe/Wethouder-Aa-en-Hunze-Bluesfan-uit-Texel-moet-bordje-Grolloo-betalen-22704318.html