Vragen-estafette: Elles Niepoth

709
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoi, ik heb de vragen-estafettedoos gekregen en zal de vragen zoveel mogelijk beantwoorden.

Mijn naam is Elles Niepoth.
Ik ben 65 jaar jong en woon sinds 2011 in Gieterveen.
Daarvoor woonde ik in Haarlem en Bloemendaal, maar ik ben geboren in Amsterdam. Amsterdammers staan er om bekend dat ze zeggen waar het op staat en wat dat betreft ben ik een echte Amsterdammer. Wat een verschil met een Drent! In mijn ogen draaien ze hier vaak lang om de pap heen. “Ja, ja, het komt wel” is hier in Drenthe een gevleugelde uitdrukking. Helaas heb ik gemerkt dat je soms kan wachten tot je een ons weegt. Een Drent zegt dus niet graag nee, maar voor een Amsterdammer is dat heel vervelend. Je weet nooit waar je precies aan toe bent.
We wonen hier heerlijk buiten de dorpskern. Lekker rustig en veel ruimte. Wel maak ik mij zorgen over het landbouwgif. Wat wordt er veel gespoten. Mijn honden drinken uit de sloten. Jammer dat hier helemaal geen biologische boeren zijn.
Ik vind het vreselijk dat er nog “Roundup” gespoten wordt, ook door particulieren. De Wereldgezondheidsraad en kankerinstituut waarschuwen voor glyfosaat.  Lymfeklierkanker, Parkinson, vergeling van gewas, geen fijn wortelgestel bij langdurig gebruik enz., maar in Nederland lopen ze altijd achter. Pas als het kalf verdronken is…..
Een paar jaar geleden hebben we twee ondervoede ezels gekregen. Ze waren er niet best aan toe. Veel parasieten en ze waren veel te klein. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. De ezelhengst heeft er twee jaar over gedaan om groter te worden, zodat hij bij zijn hengstige merrie kon komen.
We hadden al allerlei ideetjes voor hem bedacht zoals de merrie in een dalletje zetten of hij op een verhoging, maar de natuur heeft het uiteindelijk zelf opgelost.
Nu hebben we naast twee grijze ouders er een donkerbruin veulen bij dat nu negen maanden oud is. Het dorp zal van de ezels met hun wonderschoon gezang wel meegenieten.
We hebben ook twee honden. Een zwarte Labradoodle en een bruine Labrador uit het asiel. De Labrador is een in beslag genomen hond. Hij is superlief, maar een weglopertje.
We hebben een kat, die meestal vrij rondloopt, maar ik ben toch altijd wel bang voor de hardrijdende auto’s.
Dat viel mij als één van de eerste dingen op: wat rijden er veel mensen hard over die landweggetjes.
Omdat ik al een paar keer een ree vlak voor mijn bumper heb gehad, rijd ik ‘s avonds heel rustig en dan word ik ingehaald door auto’s die wel negentig rijden. De rustige Drenten zijn in de auto dus niet zo rustig.
Het grootste deel van mijn leven heb ik voor de klas gestaan. Voornamelijk werkte ik op Montessorischolen.
Het lijkt me leuk om in het asielzoekerscentrum in Gieten taalles te gaan geven. Ik ben lid van de perenclub in Gieterveen. Net een snoeicursus gevolgd, erg leerzaam. Wie komt de club versterken?
Ik heb enige jaren een strandpaviljoen gehad en ik ben ook zes jaar gemeenteraadslid geweest in Bloemendaal.
Door de eventuele komst van een windturbinepark weet ik niet of ik over tien jaar nog in Gieterveen woon. Wat een verpesting van het landschap! Het landschap in de veengebieden mag sowieso wel wat meer aandacht krijgen. Minder troep op de weilanden, betere handhaving, de vervuiler ruimt op en meer groen. Ik ben een voorstander van duurzame energie, maar die turbines horen ver in zee of moeten in industriegebieden geplaatst worden. Schandalig dat ze zo dicht bij de bebouwing zijn gepland. Bewoners, kom in opstand! En waar blijft Het Drents Landschap?
Jammer dat de winkel uit het dorp is verdwenen, hopelijk blijft de school nog lang bestaan.
Wij hebben een popkoor aan huis, maar het aantal mensen uit Gieterveen kan wel wat groter. Ik ben een voorstander om optredens meer gezamenlijk te doen. Combinaties toneel/dans/kunst en zang. Ik heb wel eens een balletje opgegooid, maar daar is nog niets uit voortgekomen.
Door medische reden kan ik niet veel sporten doen. Helaas moest ik ook ophouden met de Zumba les in het Dorpshuis. Erg leuk dat ze daar een bibliotheek zijn begonnen. Ik breng boeken, maar leen ook heerlijke thrillers.
Erg blij ben ik ook met Het Kleine Kerkje. Fijn dat er zoveel mensen tijd steken in kunst en cultuur.
Mijn voorganger heeft nog een vraag voor mij bedacht: wat is fijn en wat is minder aan het wonen in Gieterveen.
Wel fijn is om zoveel ruimte en “natuur” om je heen te hebben. Nadeel is dat je eerst met de auto een eind moet rijden om meer van kunst en cultuur te kunnen genieten. Maar je kan niet alles hebben!