Vragen-estafette: Fred Evers

460

De vragen-estafette is een onderdeel van Gieterveen.com, waarbij een doosje met een aantal vragen doorgegeven wordt onder inwoners van Gieterveen. De persoon die de doos in ontvangst neemt, beantwoordt deze vragen en zoekt vervolgens iemand anders als nieuwe deelnemer aan deze vragen-estafette. Hier kun je alle deelnemers tot nu toe nog eens nalezen.


1. Wat is je naam?
Fred Evers

2. Wat is je leeftijd?
67

3. Hoe lang woon je in Gieterveen?
Wij wonen hier nu 31 jaar.

4. Heb je altijd in Gieterveen gewoond? Waarom? Waarom eventueel ooit verhuisd en waar naartoe? Waarom weer terug naar Gieterveen verhuisd?
Ik ben geboren in Den Haag. Op mijn zesentwintigste zijn wij verhuisd naar Stadskanaal. Daar hebben we 10 jaar gewoond. In 1986 zijn we verhuisd naar Gieterveen om naast mijn ouders te gaan wonen, die hier kort daarvoor naar toe zijn gekomen. We hopen hier nog lang in gezondheid te kunnen wonen.

5. Welke opleiding volg je of heb je gevolgd?
Ik wilde schoolmeester worden en daarvoor heb ik de PABO gedaan. Daarna nog een aantal cursussen gevolgd allemaal gericht op het onderwijs. Als laatste MO-B orthopedagogiek.

6. Wat doe je in het dagelijks leven of wat heb je vroeger gedaan voor werk? Hoe bevalt dat? Hoe lang doe je dat of deed je dat?
Sinds 2012 ben ik gepensioneerd na 42 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt. Gepensioneerd zijn bevalt me heel goed. We zijn per jaar een half jaar met de caravan op stap, zowel in Nederland als in Zuid Europa.

7. Wat doe je in jouw vrije tijd? (hobby’s interesses en/of sport) Waarom juist deze hobby’s, interesse of sport?
Kamperen dus. In die tijd kan ik ook veel lezen. Met de huidige middelen kan je de hele wereldbibliotheek bij je hebben. Daarnaast luisteren naar goede muziek. Spotify is een geweldige uitvinding. En we hebben de fietsen bij ons, dus als de bergen niet te steil zijn, kunnen we ook een rondje fietsen. Onze fietstochtjes hebben een hoog terrasgehalte. Onze zoon woont in Spanje en daar gaan we vaak langs. Een andere hobby is koken. Sinds mijn pensionering is dit één van mijn dagelijkse taken.

8. Wat zijn je favoriete TV programma’s?
Alle actualiteitenrubrieken en journaals bekijk ik. Goede documentaires zijn ook aan mij besteed. En tot mijn schande moet ik bekennen, dat met het ouder worden, ik steeds meer naar emo-tv ga kijken. Programma’s als Spoorloos, Memories, All you need is love bekijk ik wel eens, … of vaker. Erg he? Verder zie ik veel sportprogramma’s .

9. Heb je een (bestuurlijke) functie binnen één of meerdere van verenigingen?
Niet meer. In het verleden heb ik in het bestuur van de tennisvereniging gezeten. Omdat we veel weg zijn is het moeilijk om in dit kader verplichtingen aan te gaan.

10. Denk je, dat je over 10 jaar nog in Gieterveen woont? Waarom wel/ waarom niet?
Ik hoop het. We zijn 67 en we hebben hier geen kinderen. Zolang onze gezondheid het toelaat blijven we hier wonen. Maar met onze geweldige buren houden we het hier nog lang vol. Daarna worden we onze kinderen of de overheid tot last.

11. Hoe kijk je aan tegen de leefbaarheid in jouw dorp?
Ik kom veel in het westen van het land en daarom is het een verademing als we weer thuis zijn. Het is maar net welke kenmerken je aan “leefbaarheid” wilt toekennen. Een dorp zonder stoplichten, zonder zebra, zonder winkelcentrum, zonder politiebureau, zonder verkeersdrempels, maar met een basisschool is voor mij zeer leefbaar. Als er dan ook nog sprake is van sociale samenhang, verenigingsleven en burenhulp, dan is er voor mij niet veel te wensen. Wij zijn ooit verhuisd voor de rust en de ruimte en die hebben we hier sinds 1976 ruimschoots gevonden. En al word ik nooit een echte “Gietervener”, we hebben ons hier altijd heel welkom en thuis gevoeld.

12. Wat zal je willen verbeteren of veranderen aan Gieterveen? Waarom?)
Ik wil hier niets veranderen. Misschien wel een suggestie. In andere delen van het land heb ik in dorpen het verschijnsel whats-app buurtpreventie gezien. Daarvoor staan aan het begin van het dorp borden met de mededeling dat de buurt alert is op vreemdelingen met kwade bedoelingen. Het dorp kan dan via een groeps app elkaar op de hoogte brengen van mogelijk onraad.
Ik kan mij voorstellen, dat er ook bezwaren aan kleven. Misschien is het hier helemaal niet nodig, of heeft het meer nadelen dan voordelen. Maar misschien kan Dorpsbelang er eens over denken.

13. Wat wil je vragen aan de volgende deelnemer van de “Vragen Estafette?”(Schrijf deze vraag ook op een papiertje en doe deze in de doos?)
Waaraan herken je de echte Gietervener?

14. Wat is je antwoord op de vraag van de vorige deelnemer?)
Op de vraag:”Hoe zouden inwoners van Gieterveen meer betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van het natuurgebied?”zou ik willen antwoorden: “Wandelen, heel veel wandelen. Ik merk het aan mijn vrouw. Zij wandelt heel regelmatig, zowel met een groep vanuit het dorpshuis als privé met buurvrouw Jos. Haar betrokkenheid met de natuur en de omgeving wordt erdoor aangewakkerd. Zelf vind ik dat te vermoeiend. Mijn betrokkenheid groeit met de betrokkenheid van mijn vrouw. Dat krijg je na 50 jaar verkering.