Vragen-estafette: Harmannus Speelman

708

De vragen-estafette is een onderdeel van Gieterveen.com, waarbij een doosje met een aantal vragen doorgegeven wordt onder inwoners van Gieterveen. De persoon die de doos in ontvangst neemt, beantwoordt deze vragen en zoekt vervolgens iemand anders als nieuwe deelnemer aan deze vragen-estafette. Hier kun je alle deelnemers tot nu toe nog eens nalezen.


Knipsel

1. Wat is je naam?
Harmannus Speelman

2. Wat is je leeftijd?
50 Jaar

3. Hoe lang woon je in Gieterveen?
Ik heb hier tot mijn 24ste  gewoond en ben op mijn 48ste terug gekomen.

4. Heb je altijd in Gieterveen gewoond? Waarom? Waarom eventueel ooit verhuisd en waar naartoe? Waarom weer terug naar Gieterveen verhuisd?
Mijn ouders waren boer en ben opgeroeid op de boerderij. Voor de liefde ben ik naar Annen verhuist. Nadat mijn ouders zijn overleden hebben we als gezin besloten om naar de Kopweg te gaan. Onze kinderen zijn  de 5e generatie in hetzelfde huis. Persoonlijk miste ik de ruimte en de weidsheid.

5. Welke opleiding volg je of heb je gevolgd?
MAVO, Middelbarelandbouwschool

6. Wat doe je in het dagelijks leven of wat heb je vroeger gedaan voor werk? Hoe bevalt dat? Hoe lang doe je dat of deed je dat?
Mijn werkgever is Jumbo, daarvoor rij ik elke dag naar Beilen en werk in het distributiecentrum. Daar werk ik al dik 17 jaar.

7. Wat doe je in jouw vrije tijd? (hobby’s interesses en/of sport) Waarom juist deze hobby’s, interesse of sport?
Mijn vrije tijd wordt grotendeels opgeslokt door karweitjes in en om het huis. De grote tuin neemt veel tijd in beslag en in en aan het huis zelf zijn ook altijd wel klusjes te doen.

8. Wat zijn je favoriete TV programma’s?
Zembla, Nieuws uur, RTL nieuws en documentaires

9. Heb je een (bestuurlijke) functie binnen één of meerdere van verenigingen?
We zijn wel lid van een aantal verenigingen en moet met het schaamrood op de kaken melden dat ik geen actief lid ben. Het lijkt me in de toekomst wel leuk om vrijwilliger te worden als er activiteiten zijn voor rond de molen.

10. Denk je, dat je over 10 jaar nog in Gieterveen woont? Waarom wel/ waarom niet?
Of Marieke, mijn vrouw, en ik over 10 jaar hier nog wonen kunnen we niets over zeggen .Zo lang we gezond zijn wel. We hebben het hier best naar onze zin.

11. Hoe kijk je aan tegen de leefbaarheid in jouw dorp?
Wat betreft de leefbaarheid van het dorp hoop ik dat de lagere school hier blijft bestaan. En de jeugd hier ook blijft wonen, dan heeft Gieterveen best nog wel een mooie toekomst.

12. Wat zal je willen verbeteren of veranderen aan Gieterveen? Waarom?)
Wat ik hier juist niet wil zien veranderen is de skyline van Gieterveen. De vergezichten zijn prachtig, dat mag in mijn ogen niet worden aangetast door windmolens. Waar overigens geen draagvlak voor is. Als we dan naar duurzaam willen, kunnen we beter investeren in zonnevelden.

13. Wat wil je vragen aan de volgende deelnemer van de “Vragen Estafette?”(Schrijf deze vraag ook op een papiertje en doe deze in de doos?)
Bij deze  geef de doos door aan Roel Kleijn. Mijn Vraag is .Wat vindt je van het wonen in Gieterveen. Wat vindt je positief en wat minder.

14. Wat is je antwoord op de vraag van de vorige deelnemer?)
Lucas Bakker vroeg aan mij wat het verschil is tussen het wonen in Annen en Gieterveen. De voorzieningen zijn op elk gebied wel beter dan hier. Wat je ervoor terug krijgt is de ruimte. Daar woonden we in de nieuwbouw waar niets mis mee is.  Voor de kinderen is alles wel verder weg. We taxiën wat af. En Lars moet eerst 4,5 km fietsen voor de bushalte En Terra gaat op de fiets naar Stadskanaal. Gieterveen is fijn wonen en hopen er nog lang van te kunnen genieten.