Vragen-estafette: Jan de Graaf

714

De vragen-estafette is een onderdeel van Gieterveen.com, waarbij een doosje met een aantal vragen doorgegeven wordt onder inwoners van Gieterveen. De persoon die de doos in ontvangst neemt, beantwoordt deze vragen en zoekt vervolgens iemand anders als nieuwe deelnemer aan deze vragen-estafette. Hier kun je alle deelnemers tot nu toe nog eens nalezen.


1. Wat is je naam?
Jan de Graaf

2. Wat is je leeftijd?
dit jaar 46 geworden

3. Hoe lang woon je in Gieterveen?
Samen met Margreet en onze drie kinderen wonen we nu alweer 9 jaar in Gieterveen.

4. Heb je altijd in Gieterveen gewoond? Waarom? Waarom eventueel ooit verhuisd en waar naartoe? Waarom weer terug naar Gieterveen verhuisd?
Tot mijn twaalfde heb ik in de Noordoostpolder gewoond en daarna zijn we met het gezin naar Gasselternijveen verhuisd. in 1990 ben ik samen met Margreet naar Zwolle gegaan voor de studie en daar 17 jaar lang met plezier gewoond. Vanwege werk in de stad Groningen, zijn we weer naar het noorden verhuisd om de reistijd te beperken.

5. Welke opleiding volg je of heb je gevolgd?
Naast de LTS en MTS Elektro heb ik de PTH afgerond. Dit is een lerarenopleiding. Ik heb in 1994 de opleiding voor docent Elektrotechniek afgerond. Tijdens het werk ook nog wat opleidingen gevolgd met als laatste corrosiespecialist aan de hogeschool Utrecht.

6. Wat doe je in het dagelijks leven of wat heb je vroeger gedaan voor werk? Hoe bevalt dat? Hoe lang doe je dat of deed je dat?
Ik werk nu meer dan 10 jaar bij de Gasunie, met als valkspecialisatie Kathodische Bescherming. Onze afdeling houdt zich bezig met het tegengaan van roest op de stalen pijpleidingen. Daarvoor reis ik door het westelijke deel van Nederland. Samen met mijn directe collega bieden wij technische ondersteuning aan 12 medewerkers in het veld.

7. Wat doe je in jouw vrije tijd? (hobby’s interesses en/of sport) Waarom juist deze hobby’s, interesse of sport?
Naast het bijwonen van de (meeste) thuis voetbalwedstrijden van Marijn en Lisanne, en voorheen de paardrijwedstrijden van Jorieke, doe ik zelf niet veel meer aan sport. Ik houd me voornamelijk bezig met het spinnen van wol op m’n afgetrapte spinnewiel uit de kringloop. Alleen die hobby is uit de klauw gelopen, en ben bezig met een project om machinaal wol te gaan verwerken. Daarvoor heb ik straks 11 machines nodig om van ruwe schapenwol, een mooie bol garen te maken. Naast het spinnen help ik Marin af en toe met zijn schapen. Het is leuk om buiten in de natuur bezig te zijn. Op Facebook zijn af en toe wat nieuwe foto’s te vinden van schaapskudde Gieterveen.

8. Wat zijn je favoriete TV programma’s?
tijdens onze vakantie in Engeland (Dorset) werden wij getipt op een miniserie Broadchurch. De serie gaat over een moord op een jongen, en speelt zich af in de directe omgeving van de camping. Het is een goed gespeelde serie en een leuke bijkomstigheid is om weer leuke vakantieplekken te zien. Daarnaast ben ik ook erg “verslaafd” aan River Cottage. Deze (kook/landleven)serie is ook in Dorset opgenomen.

9. Heb je een (bestuurlijke) functie binnen één of meerdere van verenigingen?
Hier in het dorp heb ik me in het verleden bezig gehouden met de MR van de basisschool en nu heb ik zitting in het bestuur van de molen. De activiteiten rondom de molen vind ik altijd erg gezellig en ik hoop dat nog wel een poosje vol te houden.

10. Denk je, dat je over 10 jaar nog in Gieterveen woont? Waarom wel/ waarom niet?
Ik hoop over 10 jaar zeker nog in Gieterveen te wonen. De Wolspinnerij wil ik graag thuis in onze eigen schuur tot een succes brengen…

11. Hoe kijk je aan tegen de leefbaarheid in jouw dorp?
Scholen, winkels en verenigingen zorgen voor verschillende activiteiten in het dorp. Dit brengt de mensen dichter bij elkaar en dat is goed. Helaas moeten we de winkel missen. Het is mooi dat er veel verenigingen in het dorp zijn. Zo is er voor bijna iedereen wel iets te doen.

12. Wat zal je willen verbeteren of veranderen aan Gieterveen? Waarom?)
Wat ik zou willen veranderen is het bermonderhoud van de beek. Deze zou mooier ingericht kunnen worden voor bijvoorbeeld de ijsvogel. In de afgelopen 9 jaar heb ik ‘m slechts drie keer mogen begroeten.

13. Wat wil je vragen aan de volgende deelnemer van de “Vragen Estafette?”(Schrijf deze vraag ook op een papiertje en doe deze in de doos?)
Breng je de avond liever door met een stevige Schotse, of zo’n lekkere Ierse?

14. Wat is je antwoord op de vraag van de vorige deelnemer?(Hoeveel schapen draai je er per jaar door?)
Dit jaar worden het er twee: twee rammetjes gaan in oktober/november naar de slacht…. Oh, je bedoelde de hoeveelheid kilo’s wol. Op mijn handspinnewiel draai ik op jaarbasis zo’n 7 vachten weg, dit komt overeen met ongeveer 14 tot 20 kg. Als ik straks de spinnerij operationeel heb, verwacht ik rond de 2000 kg. wol er doorheen te draaien. Dit zijn ongeveer 1000 – 1100 schapen.