Vragen-estafette: Sonja de Ridder

350

De vragen-estafette is een onderdeel van Gieterveen.com, waarbij een doosje met een aantal vragen doorgegeven wordt onder inwoners van Gieterveen. De persoon die de doos in ontvangst neemt, beantwoordt deze vragen en zoekt vervolgens iemand anders als nieuwe deelnemer aan deze vragen-estafette. Hier kun je alle deelnemers tot nu toe nog eens nalezen.


1D8Q4268kopie1. Wat is je naam?
Sonja de Ridder

2. Wat is je leeftijd?
41

3. Hoe lang woon je in Gieterveen?
Nu bijna een jaar

4. Heb je altijd in Gieterveen gewoond? Waarom? Waarom eventueel ooit verhuisd en waar naartoe? Waarom weer terug naar Gieterveen verhuisd?
Ik kom oorspronkelijk uit Roelofarendsveen (kwekersdorp vlak bij Leiden) en heb daarna in Den Haag, Arnhem, Otterlo en Utrecht gewoond. Laatste jaren werden we de drukte en sfeer in de stad zat en zijn op zoek gegaan naar een mogelijkheid om landelijk met veel ruimte om ons heen te gaan wonen. Vorig jaar zagen vriend (Bart) en ik een kans om een pracht plekje aan de Boerendijk te kopen.

5. Welke opleiding volg je of heb je gevolgd?
Ooit begonnen met HTS bouwkunde in Den Haag, maar na 2 jaar overgestapt naar kunstacademie in Arnhem en later nog fotoacademie in Amsterdam.

6. Wat doe je in het dagelijks leven of wat heb je vroeger gedaan voor werk? Hoe bevalt dat? Hoe lang doe je dat of deed je dat?
Ik werk voor mijzelf als (kunst) fotograaf, en daarnaast fotografeer ik in opdracht (webshops, mode) -voor de nieuwsgierigen: www.sonjaderidder.nl- Tevens heb ik met twee andere fotografen een organisatie opgericht “Het Blauwe Uur”; waarbij we tbv kunst fotografie exposities door het gehele land organiseren. En werk is soms met galeries samen als ballotage commissie en om exposities in te richten. Hoewel het e.e.a. nu een beetje op een laag pitje ligt ivm klussen/verbouwingen in huis.

7. Wat doe je in jouw vrije tijd? (hobby’s interesses en/of sport) Waarom juist deze hobby’s, interesse of sport?
Natuurlijk fotografeer ik ook in mijn vrije tijd, lekker de natuur in (Drenthe verkennen). Ik ben gek op koken, lokale ingrediënten, plaatselijke recepten etc. Etentjes voor vrienden en familie, vergezeld met een goed kampvuur. Exposities bezoeken, lekker dansen en bandjes kijken (doe ik veel te weinig). maar nu gaat vooral mijn tijd op aan het huis en terrein.

8. Wat zijn je favoriete TV programma’s?
TV kijk ik niet zo veel, irriteer me mateloos aan reclame. Wat ik kijk is voornamelijk downloads van filmhuisfilms of documentaires of een serie op Netflix (“orange is the new black” oid).

9. Heb je een (bestuurlijke) functie binnen één of meerdere van verenigingen?
Om het dorp en mensen te leren kennen help ik mee bij de snoeiclub maar dat is het voorlopig nog. TZT zal het vanzelf meer worden. Ik loop zelf met de gedachten om contact te maken maken met andere kunstenaars uit Gieterveen (en evt de school) een tijdens kunstroute van de gemeente of in het zomerseizoen een soort galerie oid aan huis te maken, misschien in combinatie met workshops. maar dat zijn nog slechts hersenspinsels. (nb…voor geïnteresseerden mail gerust..info@sonjaderidder.nl)

10. Denk je, dat je over 10 jaar nog in Gieterveen woont? Waarom wel/ waarom niet?
We hebben ons huis hier gekocht om hier te blijven wonen, dus als het goed is wel. Mijn vriend en ik werken beide voor onszelf vanuit huis, dus zolang wij het hier naar ons zin hebben zie ik daar niets in veranderen.

11. Hoe kijk je aan tegen de leefbaarheid in jouw dorp?
Beetje lastig omdat als „nieuwkomer” te zeggen. Soms moet ik nog even wennen aan ontbreken van sommige gemakken die ik in Utrecht had. zoals openbaar vervoer en een supermarkt op loopafstand. Ik ben nogal een ad hoc denker, en nu moet ik meer plannen. De ongemakken zijn niet in verhouding t.o.v. de voordelen van hier wonen. Ik vind wel dat ik zelf meer initiatief moeten nemen om het dorp te leren kennen. Ik blijf letterlijk en figuurlijk nu nog aan de randen van het dorp hangen. Dus eerdaags maar eens de kroeg in…. altijd een goede start. 🙂

12. Wat zal je willen verbeteren of veranderen aan Gieterveen? Waarom?)
pfff…ik denk dat ik daarvoor te kort hier woon om daar een mening over te hebben.

13. Wat wil je vragen aan de volgende deelnemer van de “Vragen Estafette?”(Schrijf deze vraag ook op een papiertje en doe deze in de doos?)
Vindt je dat het dorp zich meer naar de buiten wereld moet „verkopen” zich op de kaart moet zetten? om nieuwe bewoners (en bezoekers, toeristen) buiten de gemeente aan te trekken. En wat denk je dat de grootste aantrekkingskracht van het dorp is? of heb je liever dat het Dorp een kleine gemeenschap blijft waarbij iedereen elkaar kent (en is dat juist de grootse aantrekkingskracht van het dorp)?

14. Wat is je antwoord op de vraag van de vorige deelnemer?)
Wel of geen feller acties rondom de windmolens…. Persoonlijk ben ik geen groot voorstander van die dingen Dus vanuit mijn standpunt mag het intensiever, maar dan niet door een klein kerngroepje, maar iedereen die hier een tegenstander van is. Of het feller moet? ik ben voor zinvolle acties, soms is dat subtiel en soms is dat fel. Gewoon feller om het feller zijn vind ik onzin. Tenslotte moeten men later (of die dingen er nu wel of niet komen) nog wel met elkaar om kunnen gaan.