De vragen-estafette is een onderdeel van Gieterveen.com, waarbij een doosje met een aantal vragen doorgegeven wordt onder inwoners van Gieterveen. De persoon die de doos in ontvangst neemt, beantwoordt deze vragen en zoekt vervolgens iemand anders als nieuwe deelnemer aan deze vragen-estafette. Hier kun je alle deelnemers tot nu toe nog eens nalezen.
2. Wat is je leeftijd?
45
3. Hoe lang woon je in Gieterveen?
Samen met Diana en onze beesten woon ik sinds 2010 in Gieterveen, aan de rand van de bebouwde kom (Bonnerveen).
4. Heb je altijd in Gieterveen gewoond? Waarom? Waarom eventueel ooit verhuisd en waar naartoe? Waarom weer terug naar Gieterveen verhuisd?
We hebben jarenlang in Glimmen gewoond in een boerderij aan de Boerlaan. Deze boerderij was in tweeën verdeeld en we huurden onze helft van de oma van Diana. We hebben hier met heel veel plezier gewoond, maar de boerderij was op en af. Na het overlijden van oma zochten we daarom een klein boerderijtje met ruimte voor onze schapen.Een randvoorwaarde bij de zoektocht was een treinstation in de nabijheid, maar dat is niet helemaal gelukt…
5. Welke opleiding volg je of heb je gevolgd?
Ik ben opgeleid tot bioloog (ecoloog) aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit Nijmegen.
6. Wat doe je in het dagelijks leven of wat heb je vroeger gedaan voor werk? Hoe bevalt dat? Hoe lang doe je dat of deed je dat?
Ik werk als ecoloog bij Alterra in Wageningen. Ik houd me daar vooral bezig met het verbeteren van de effectiviteit van bos- en natuurbeheer. Eén van de onderwerpen waar ik aan werk zijn paddenstoelen die samenwerken met bomen. Alleen dankzij deze speciale groep paddenstoelen kunnen bomen overleven. Bekende voorbeelden zijn Cantharel, Eekhoorntjesbrood en truffels, maar er komen in Nederland honderden soorten voor. Sommige soorten zorgen ervoor dat de bomen genoeg voedingsstoffen uit de bodem krijgt, terwijl andere soorten de boom beschermen tegen droogte, zware metalen of ziekteverwekkers. In bossen met een grote diversiteit aan deze paddenstoelen zijn de bomen over het algemeen gezonder en minder gevoelig voor ziektes. Het is dus de kunst om de diversiteit van deze paddenstoelen in het bos te verhogen. Daarnaast bieden de paddenstoelen een gezonde voeding voor vele dieren. Zelf nemen we ook af en toe een maaltje paddenstoelen mee, maar we plukken met mate zodat anderen er ook van kunnen genieten.
7. Wat doe je in jouw vrije tijd? (hobby’s interesses en/of sport) Waarom juist deze hobby’s, interesse of sport?
Diana en ik houden schapen als hobby. Dat was ook een belangrijke reden om te zoeken naar een boerderijtje met een stuk land erbij. Onze kleine kudde bestaat uit diverse rassen: Drentse heideschaap, Gotlandschaap (met een hele special wol), Blauwe texelaar, Zwartbles en diverse kruisingen. Daarnaast hebben we twee honden (border collies), twee rode katers, en veel pluimvee: kippen, parelhoenders, loopeenden, muskuseenden, twee kalkoenen, en een gans. Deze gans, Maarten, is opgevoed door een kip en hij had jarenlang een relatie met een kip, Jantien. ’s Nachts sliep jantien in de stal onder de vleugels van Maarten en als je Jantien optilde had je Maarten in de broekspijp hangen. Helaas is Jantien twee jaar geleden overleden en nu trekt Maarten veel op met Jantien’s dochter. Ze hebben zelfs een eigen facebook pagina: “Jantien Maarten”.
Verder gaan we regelmatig wandelen met de honden en in de herfst gaan we op pad om paddenstoelen te zoeken. Meestal in de bossen in de buurt, maar in het najaar gaan we op vakantie naar een paddenstoelenrijk gebied in het buitenland.
8. Wat zijn je favoriete TV programma’s?
Engelse en Scandinavische detectives, zondag met Lubach en reisprogramma’s zoals “Naar het einde van de wereld” met Floortje Dessing en Jelle Brandt Corstius.
9. Heb je een (bestuurlijke) functie binnen één of meerdere van verenigingen?
Nee, naast ons werk gaat er veel vrije tijd zitten in het verzorging van veestapel.
10. Denk je, dat je over 10 jaar nog in Gieterveen woont? Waarom wel/ waarom niet?
Ja, het bevalt hier zeer goed en we zijn zeer gastvrij ontvangen door de buurt!
11. Hoe kijk je aan tegen de leefbaarheid in jouw dorp?
De leefbaarheid is goed, mede dankzij het multifunctioneel centrum, het café en de school. Het is een heel actief dorp met voor elk wat wils.
12. Wat zal je willen verbeteren of veranderen aan Gieterveen? (Waarom?)
Er hoeft niet zoveel te veranderen, maar als ik toch iets moet noemen:
– Zorgen dat er minder hard gereden wordt;
– Meer wandelroutes waar je met de hond los kunt lopen;
– Aanleg van wat extra kleine landschapselementen, bijvoorbeeld kruidenrijke akkerranden en overhoekjes voor onder andere bijen en patrijzen.
13. Wat wil je vragen aan de volgende deelnemer van de “Vragen Estafette?”
Zijn er nog dingen die je zou willen veranderen aan het nieuwe natuurgebied bij de Hunze?
14. Wat is je antwoord op de vraag van de vorige deelnemer?)
(Hoe ziet Gieterveen er uit in 2050 wanneer we optimaal gebruik maken van de technologische ontwikkelingen?)
Gieterveen is in 2050 nog steeds een gezellig dorp in een mooie omgeving. Een klein dorp als Gieterveen heeft relatief weinig eigen voorzieningen, zodat het belangrijk is om nieuwe technologie in te zetten voor een duurzame ontwikkeling en een goede leefbaarheid. Bijvoorbeeld via snel internet, innovatieve landbouwmethoden en een efficiënter gebruik van duurzame energie. Een randvoorwaarde is dan wel dat er rekening gehouden wordt met natuur- en landschapswaarden.
De natuur op haar beurt kan ook bijdragen aan de leefbaarheid, bijvoorbeeld door een betere bestuiving van diverse landbouwgewassen, de onderdrukking van plaaginsecten en waterzuivering. Los daarvan daagt een gevarieerd landschap bij aan de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid voor recreatie. Het stroomdal van de Hunze biedt hiervoor mooie kansen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.