4 weken geleden was de teleurstelling groot onder de spelers, toen bleek dat Crescendo in de voorronde in theater van Slag te Borger net naast een ticket voor de finale greep en Rederijkerskamer Borger als beste werd uitgeroepen. Echter er was nog een kans om de finale te bereiken, door te worden uitgeroepen als beste 2e van de 3 voorronden en zo geschiede het dat Crescendo toch nog in de finale kwam te staan.

Afgelopen zaterdag om 14.00 uur ’s middags arriveerde de eerste delegatie bij Schouwburg Ogterop in Meppel, om daar samen met de mensen van geluid en techniek de juiste positie op het toneel te bepalen. Na wat gesteggel staat “de toren” ons enige decorstuk op de juiste plaats en is de positie afgeplakt met tape en kan de volgende groep haar attributen plaatsen. Plm. 15.45 uur is ook de rest van de cast aanwezig en na een korte verkenning van de schouwburg en onze grote luxe kleedkamer (heel wat anders dan bij de Driesprong) beginnen we met een kleine repetitie om onze op en afgangen en positie te bepalen.

Dan is het tijd om ons geestelijk voor te bereiden en zo strijken we naar een wandeling door Meppel neer bij Pizzeria Sardinia, waar men heerlijk kan koken.  Nadat we de eigenaar van Sardinia hebben wijsgemaakt dat we na de voorstelling in Ogterop de komende 2 weken in Theater Carré staan, gaan we terug naar de Schouwburg.

Langzamerhand beginnen de meesten van ons toch wel zenuwachtig te worden en willen we nog maar één ding, knallen op het toneel. Nadat onze geweldige grimeuse Tina Meijers van een man een viswijf heeft gemaakt en 2 dames heeft omgeturnd naar een schout en soldaat en de overige mensen ook zijn geschminkt, krijgen we nog een peptalk van onze regisseur Luc Broekman en dan is het eindelijk 20.00 uur.

De directeur van het Huus van de Taol Jan Germs doet het openingswoord en stelt de jury bestaande uit Hans Brands, Roelof Pieters en Koos Smit voor en kondigt ons aan.

Na een geweldige voorstelling van plm. 25 minuten krijgen we een staande ovatie en nemen we een groot applaus in ontvangst en zit onze taak erop en nu maar wachten hoe de andere 3 groepen het er af gaan brengen.  Die andere groepen zijn Openluchtspel Havelte, toneelgroep Zwiggelte en Rederijkers kamer Borger. Stuk voor stuk brengen zij ook een geweldig toneelspel op de planken van kluchtig tot serieus en het publiek geniet met volle teugen.

Na de afsluiting van Jan Germs trekt de jury zich terug voor overleg en kan he publiek genieten van een drankje in de foyer en luisteren naar de klanten van zangeres Martijje. De toneelgroepen ruimen ondertussen hun attributen en decorstukken op en gaan dan ook naar de foyer om te wachten op de uitslag.

Dan komt de jury en krijgen we te horen wat men er van vond. Als eerste zijn wij aan de beurt en we worden geprezen om de manier waarop wij het publiek hebben weten te vermaken met een echte klucht en met een mooie mix van middeleeuwse tijd en moderne tijd (gebruik scootmobiel en rijdende rechter) ook het feit dat een man een vrouw speelt en andersom vinden ze verassend leuk.

Openluchtspel Havelte wordt geprezen om het goede toneelspel, alleen vond men het verhaal wat minder. Toneelgroep Zwiggelte past in het zelfde rijtje als Crescendo, omdat ze ook een echte klucht spelen. Maar Rederijkerskamer Borger krijgt de meeste lof, want naast een uitstekend toneelspel is de jury vooral blij met een eigen geschreven stuk en de manier waarop ze Drentse taal beheersen.

Rederijkerskamer Borger wint daarom het eenakterfestival 2015, maar dit keer voelt het voor Crescendo niet als verliezen zoals in de voorronde. Want hier aan mee mogen doen en in een prachtige schouwburg mogen spelen was het allermooiste.  We zijn trots op wat we hebben bereikt!

Alle groepen hebben een mooie veldkei met inscriptie gekregen en alle spelers het boek Dit is B’Art ook Drenthe 2015.

Crescendo wil alle mensen bedanken die mee zijn gereisd naar Meppel en voor alle de reacties op facebook of op andere manieren. Ook bedanken we het Huus van de Taol voor dit geweldige initiatief en we hopen dat er een vervolg komt.

 

 

Geef een antwoord