Ingezonden brief over planschade!

1827

Beste dorpsgenoten,

Afgelopen is er bij de mensen die op 1250 meter van een windturbine wonen een brief bezorgd. Aangezien ik al een hele tijd bezig ben met planschade zal ik kort uitleggen wat planschade is.

Ongetwijfeld heeft u in ons gebied Oostermoer de windturbines zien verrijzen. Om dit mogelijk te maken heeft de overheid het bestemmingsplan gewijzigd. Nu is het in ons land zo geregeld dat, indien er door wijziging van het bestemmingsplan schade ontstaat, u recht heeft op planschade. Of u nu voor of tegen de bouw van het windpark bent doet niet ter zake. Deze planschade kan bestaan uit het uitzicht, het geluid, de slagschaduw, de afstand en de situering van uw woning ten opzichte van een windturbine. In de regel is het zo dat als u verder dan 1250 meter van een windturbine woont er geen planschade zal optreden. Maar ik kan me voorstellen dat een mooie woning op bijvoorbeeld 1275 meter van een windturbine en het volle uitzicht daarop, wel kans van slagen heeft. Vandaar dat iedere burger het recht heeft om een tegemoetkoming in de planschade, ontstaan door het wijzigen van het bestemmingsplan, aan te vragen. In de bijgaande brief en het stappenplan is beschreven hoe dit werkt.

Om u een voorbeeld te geven wat dit voor u kan betekenen geef ik twee voorbeelden van referentiewoningen waarvan de planschade door een planschadedeskundige is berekend. Ik geef u een voorbeeld van een eenvoudige kleine niet gemoderniseerde woning op 1100 meter van een windturbine en een voorbeeld van een grote gemoderniseerde woning op 700 meter van een windturbine.

afstand tot een windturbinewaarde voor wijziging van het bestemmingsplanwaarde na wijziging van het bestemmingsplanopgetreden planschadeAftrekpost min 2% NMR
1100 meter€ 140.000€ 131.600€ 8.400€ 5.600
700 meter€ 391.000€ 353.855€ 37.145€ 29.325

Toelichting: min 2% NMR is een aftrekpost die in de regel wordt gehanteerd. De redenatie van de overheid hierbij is dat er altijd wat kan veranderen in de omgeving waarin u woont. De hoogte van de planschade is sterk afhankelijk van de situering van uw woning en de staat van uw woning.

In het stappenplan staat dat u kosteloos een indicatie kan krijgen of uw woning kansrijk is voor planschade door een planschadedeskundige, de heer Ed Noordam van het bureau Korenaar. In het stappenplan staat ook dat u tegen betaling van € 475,– een taxatie van uw woning met een planvergelijking kan laten maken. Als u al beschikt over een taxatie van uw woning en u kunt de waarde bepalen dan volstaat een planbeschrijving. De kosten hiervoor bedragen € 250,–

Het voordeel van een taxatie of planbeschrijving, die als bijlage bij uw verzoek om een tegemoetkoming in de planschade kan worden gevoegd, is dat er dan een reële inschatting van de planschade bij de overheid wordt ingediend. Maar het hoeft niet. Het is namelijk zo dat de overheid ook een taxatie maakt van de planschade. En daar hoeft u of het windpark het niet mee eens te zijn. Er is dan een rechtsgang mogelijk maar zover hoeft het niet te komen.

Mocht u nog vragen hebben aarzel dan niet om mij te bellen of te mailen.

Met vriendelijke groet,


Gerard Schippers

gcj.schippers@gmail.com

+31(0)598 468586
+31(0)6 53933141

Bijlage: Brief