Column “Eindejaarsbericht”

458

Eindejaarsbericht

Soms lijkt het alsof de tijd vleugels krijgt. In de krant staan nu memorabele gebeurtenissen van het afgelopen jaar en je denkt: ‘Is Trump alweer zólang aan het bewind’ of ‘zijn onze voetbaldames alweer zólang geleden kampioen geworden?’ Gisteren zijn we onze agenda van 2017 eens door gaan nemen en toen kregen we hetzelfde gevoel. Er wordt weleens gezegd dat een mens gestadig aan de tijd als steeds sneller gaat ervaren. Men gaat hierbij uit van de gedachte dat een kind alles nog moet ervaren en tijd als een eindeloze factor ziet. Dat kan wel zijn, maar als alles al bekend is, dan zou je juist verwachten dat een mens op leeftijd zich stierlijk zit te vervelen en dat de tijd niet voorbij wil. Ik kan me hier soms uren over verbazen en ja.. dan is zo’n middag zo voorbij. We hebben afgezien van dit soort stille dagen het afgelopen jaar toch aardig wat afgereisd. Geen wereldreizen. Verder dan Zaltbommel en Winterswijk zijn we niet geweest. Niettemin beleefden wij er veel plezier aan. Ook weer de nodige musea en muziekevenementen bezocht en mensen gesproken, hier en daar werk voorgelezen, kortom veel genoten en als klap op de vuurpijl ook nog pseudo-grootoudjes van een gezonde jongen geworden. Het was al met al een prima jaartje.

Onlangs echter werd er bij mij een gezwelletje ontdekt die kwaadaardig zou kunnen uitgroeien als het niet verwijderd wordt. Niet levensbedreigend, maar toch wel zorgwekkend. Binnenkort zal ik daarvoor naar het UMCG te Groningen moeten. Ik heb weinig ziekenhuiservaring en bezie dit niet als een leuk uitje. Wie weet beleef ik de donkere dagen wel in deze omgeving. Maar ook daar komen we wel weer overheen. Niettemin vangt het nieuwe jaar met enige zorg aan.

Hoe zal het er daarna uit gaan zien? Niet zoveel anders dan de afgelopen 12 maanden, denk ik. Ik zal weer zo veel mogelijk mee gaan lopen met de wandelclub van Gieterveen, Gieten en soms Gasselternijveen. Van’t voorjaar verschijnt er een nieuw boek met onder andere stukjes van mij en de vrouw zal zich vol overgave op onze tuin storten. Daarnaast zullen we weer reisjes naar het Grunningerland en naar beneden maken en ik zal verder schrijven en lezen en de gewoonlijke alledaagse zaken afwerken.

Wel dat is het dan. Ik wens u allen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar en zie u graag gezond na de jaarwisseling. Hartelijke groet van de vrouw en

 

Willem.