Column Willem Haandrikman “Hobbyderij”

377

Hobbyderij

Dieren hebben geen hobby’s. Dat is alleen weggelegd voor mensen. Het onderscheid tussen mens en dier begint bij de vraag ‘Heb je ook een hobby?’

Bij dieren zul je die vraag niet tegenkomen. Maar het Engelse woord hobby betekend ‘stokpaardje’ en tevens heet een bepaalde soort boomvalk hobby. Zo heel erg vreemd is het dus niet om dieren met hobby’s te associëren. Op de vraag wat iemand’s hobby is antwoordde men vroeger meestal met ‘iets verzamelen’. Dat is deels voorbij. Een hobby is tegenwoordig meestal iets huisvlijterigs. Van gehaakte pannenlappen, het aanleggen van een dorpsarchief tot het knippen en borduren van 3D-kaartjes voor een goed doel. Alles in de hobbysfeer, dat wel. Veel mensen houden dit achter de gordijnen en nog meer mensen treden er op den duur mee voor de dag. Zo gaat dat.

In ons dorp was de jaarlijkse hobbybeurs. Bij zoveel aanwas wordt zoiets bijna plicht. Ik ga er ieder jaar verwachtingsvol naartoe, want er zal maar een dorpsgenoot tussen staan die zijn werken nu nog voor een schijntje aanbiedt, maar die spoedig beroemd en dan onbetaalbaar wordt. Maar na alle stalletjes bekeken en alle hobbyisten gegroet en een aantal gesproken te hebben kon ik gerust stellen dat er ook deze keer wéér geen Van Gogh of Matisse tussen zat. Bij een stalletje met lezerij liet ik mijn oog vallen op een boekje met de titel ‘Piet Ekster heeft een hobby’. Ik kocht het blindelings en heb het thuis meteen gelezen. Men kan als mens wel menen uniek te zijn in haar verzameldrift, nou Piet Ekster kan er ook wat van. Goed, wij betitelen dat als diefstal, maar wel uitgekookte, menselijke diefstal. Bij het inzicht alleen lepeltjes van rijke dames te stelen omdat het gehalte zilver bij hen het hoogst is, komt het menselijk vernuft aardig om de hoek kijken. Of is Piet E. een uitzondering?

Toen ik ’s avonds de buitenlamp zag aanfloepen en onze kat Ronald erin  wilde laten, zag ik dat hij een muis bij zich droeg. Normaal laat ik hem dat kostje buiten verorberen, maar nu stond ik toch even in twijfel. Wie weet was muizen vangen zijn hobby en ik wilde dit niet dwarsbomen door hem geen ruimte te geven tot het aanleggen van een verzameling. Is het aanmatigend te denken dat dieren geen hobby kunnen hebben of een verzamelingetje aanleggen? Of speelt deze muizenis alleen in míjn hoofd en moet ik hobbyen strikt aan mensen overlaten? Toch eens aan een échte bioloog vragen.

Ik had mijn raam nog open staan, want hoewel half november is het prachtig nazomerweer. Plotseling hoorde ik vleugelgeklapper en zag een schim over mijn tafel schieten. Door het open raam vloog een eksterachtige vogel naar buiten en landde in één van onze lindebomen. Ik zag dat hij iets in zijn snavel had. Toen ik even later mijn verzilverde Parker wilde pakken zag ik dat het weg was. Uitgerekend morgen komt meneer Konijn om de bomen te snoeien. Ik zal hem aanraden voorzichtig te zijn met die ene linde. Wie weet ruïneert hij een verzameling en geen mens is bozer te krijgen dan dat zijn hobby door een onverlaat wordt opgeruimd. Hoe dat bij dieren zit, weet ik niet, maar  voorzichtigheid blijft geboden. Ik zal hem niet zeggen wat de ware reden is van mijn raadgeving. Een mens staat al gauw te kijk als iemand die er vreemde hobby’s op nahoudt. Laat ik het daar maar op houden.

Willem