Aan de slag, rakkers!

1010

Het is verbazingwekkend hoe snel het gewone nieuws het vreselijke nieuws uit Oekraïne van de voorpagina’s van de kranten en van de nieuwsuitzendingen wist. Nou ja, je kunt de vraag stellen of dat andere nieuws wél ze gewoon is, want we leven op allerlei gebied in verwarde tijden. Onze gezamelijke energiebehoefte moet worden teruggedrongen, de opwekking ervan moet milieuvriendelijker en gestreeft moet worden naar meer onafhankelijkheid, anders kookt de aardbol op den duur over. We zien nu ineens hoe kwetsbaar we zijn als twee grote leveranciers van gas en olie, maar ook van graan, zonnebloemolie en aardappelen ruzie krijgen waardoor de export uit die landen stil komt te liggen. Wat daar gebeurt is verschrikkelijk en wie weet wat er nog meer achter vandaan komt. Ik probeer er niet te veel aan te denken, maar dat valt niet mee. Laten we hopen dat het gauw voorbij is.

Onder het gewone nieuws schaar ik onder andere de gemeenteraadsverkiezingen. Daar werd zoals gebruikelijk vooraf behoorlijk veel aandacht aan besteed. Helaas wordt er echter steeds minder gebruik gemaakt van het stemrecht en dat begrijp ik niet. Er zijn tientallen landen waar de inwoners dolgraag het recht van stemmen zouden willen hebben, maar het niet krijgen. Dan zijn er weer tientallen landen waar omkoperij, corruptie en vriendjespolitiek elke vorm van eerlijke verkiezingen teniet doen en uiteindelijk is er een minderheid aan landen waar de verkiezingen naar wens verlopen. Daar hoort Nederland ook bij. Ik heb het uiteraard niet over de ratjetoe aan mini-partijen en het elkaar regelmatig uitmaken voor rotte vis. Ik ben van mening dat een wegloper uit een partij zijn/haar biezen moet pakken en dat de plaats ingevuld moet worden door de volgende persoon op de kieslijst. Geen kiezersbedrog door afsplitsing en ook geen gesjoemel en geklier van tussentijdse eenmans- of eenvrouwspartijtjes. Bij de volgende verkiezingen mogen ze het met hun eigen partij proberen. Ook de kiesdrempel moet omhoog naar bijvoorbeeld 5% van het totale kiezerskorps en de stemleeftijd moet naar 16 jaar. Ik geloof niet dat de hedendaagse 16-jarige minder goed bij de pinken is dan een doorsnee 80-jarige. Verder zou ik grof taalgebruik in de Kamer willen aanpakken en lijstduwers ontmoedigen niet enkel voor het duwen op de lijst te willen staan. Het moet geen lijstje worden voor popiejopies, egotrippers en influencers. Politiek is een uitermate serieuze zaak. Zo een paar ideeën die ik in geen enkele partijprogramma tegenkwam. Ik zou zeggen v/m/n: doe er uw voordeel mee…!

Hoe vielen de uitslagen in onze gemeente? Het vertoont geen grote verschuivingen. De opkomst was 6% lager dan vier jaar geleden. Dat vind ik zorgelijk. De landelijke opkomst is zelfs nog lager. De Groene hoek won 2 zetels. De lijstaanvoerder van Gemeentebelangen rekende op de onlangs gehouden politieke avond in ons dorpshuis makkelijk op winst, edoch verloor een zetel, evenals de vastberaden voorman van de VVD. Niet zelden wordt een politicus gestraft vanwege al te grote zelfverzekerdheid. Die wijsheid hadden zij gratis en voor niets van mij kunnen krijgen. Zo werkt het namelijk ook in het daagse leven. Het rode potlood ligt voor me op tafel: stille getuige van de beëindigende coronaregels. Ik denk altijd met plezier op het stemmen terug en kijk alvast uit naar de volgende keer. Dat is -ijs en weder dienend- over een jaar. En over vier jaar weer voor de gemeente. Dus aan de slag, rakkers!

Willem.