Prinsjesdag nieuwe stijl

969

Het pakket rampzaken lijkt zich steeds verder uit te breiden. Soms is het bijna niet meer te volgen. Als er een Elfstedentochtwinter zal komen (en waarom zal dat niet kunnen!) dan zijn we allemaal behoorlijk in de aap gelogeerd. Dan zullen we welhaast bij elkaar moeten schuilen. En dat net nu de gaskraan tot op een kiertje dicht is gedraaid. De parlementaire verhoren laten zien dat het een kwestie van veel liegen en bedriegen is. De ondervraagden lijden als afgesproken aan spontane geheugenverlies. Ik zou ze onmiddellijk van hun alledaagse werkzaamheden afhalen en opsluiten in een verzorgingstehuis, want ze vormen een groot gevaar voor de maatschappij! De Jorrisma’s en de Kampen en al die andere kletsmajoors. De directeuren van Schiphol en Shell hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen. Dat zullen vermoed ik geen windeieren zijn. Een royale bonus in de vorm van aandelen + wat handgeld. Daar zal in pak-em beet 2025 ook wel weer een parlementaire enquête aan worden besteed. Maar eerst komt er nog een enquête over de ellende in Ter Apel, daarna over het stikstofdebacle, daarna over de kunstmatig opgevoerde bierprijzen door Neerlands grootste bierbrouwer en daarna over andere prijsverhogingen, zogenaamd veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne…. Van de AppieHeijns tot de Zeemans, allemaal moeten ze met de billen bloot. Maar uiteindelijk zullen de meeste getuigen er met niet meer dan een krasje op hun ziel vanaf komen en blijven de Groningers -net als wij- in de kou zitten.

Genoeg geweeklaagd, er is best wel wat aardigs te doen. Bijvoorbeeld in ons dorpshuis. Elke maandag kan een ieder die dat wil vanuit ons dorpshuis wandelen met een inmiddels tamelijk vaste groep. Tijdens de tropische dagen startten we soms al om 9.00 uur, maar nu houden we als gebruikelijk 10.00 uur aan. Deelname is gratis. We gaan uit van een uur lopen, hoewel dat ietsjes kan ‘uitlopen’. ’s Woensdags kan iedereen vanaf 9.30 uur in het dorpshuis terecht voor de koffieochtend. Er wordt bijgepraat (hier bestaan ook andere bewoordingen voor!) over een en ander en vanaf 10.30 uur kan er worden gerummikupt en/of bij genoeg spelers gebiljart. Eens in de maand is er een koffieochtend-extra. Dan wordt er aandacht besteed aan een bepaalde kwestie. Zoals ouderenzorg of veiligheid et cetera. Een deskundige licht ons hierover bij. Donderdagsmiddags is er gelegenheid boeken te ruilen bij De Boekenkast. Tussen 13.30 uur en 15.30 uur is er altijd iemand (of meerderen) aanwezig om u te helpen iets leeswaardigs te zoeken. Er is een grote keuze streekromans, thrillers & spannende boeken en literatuur. Regelmatig worden er nieuwe boeken aangeschaft (‘De Zeven zussen’ van Lucinda Riley zijn bijvoorbeeld zeer gewild!). U kunt zelf ook boeken afstaan die we bij geschiktheid plaatsen in De Boekenkast. Op die manier kunnen ook andere mensen er weer van genieten. Er wordt gelukkig steeds meer gebruik gemaakt van De Boekenkast. Het lenen van boeken is geheel gratis. Verder kunt u in het dorpshuis terecht voor ouderengymnastiek of om een balletje te stoten. Voor juiste tijden, info: 0599-648988.

Hoe dan ook, het zijn onzekere tijden. Maar pas als de troonrede ergens in een ouwe schuur wordt voorgelezen en ons koningspaar zich er op een tandem naartoe begeeft, wordt het schrikken. Prinsjesdag nieuwe stijl? Dat zou wat zijn… Het zal wel niet gebeuren. Ik houd mij maar vast aan de woorden van Ede Staal: ‘Het het nog nooit zo donker west of het wordt wel weer licht’. Zo is’t maar net. Nou, het beste maar weer.

Willem.